onsdag 3 september 2014

Under ägget

Titel; Under ägget
Författare; Laura Marx Fitzgerald
Förlag; Rabén & Sjögren


Under ägget är Laura Marx Fitzgeralds debut, och jag har en stark känsla av att det kommer att komma fler böcker. Åtminstone hoppas jag det!

Precis som Bokomaten skriver påminner omslaget mycket om Ingelin Angerborns böcker, vilket jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag tycker är bra eller inte. Det återstår att se vilka läsarna till den här lilla pärlan blir.

Ja, jag gillar det här väldigt mycket. Redan efter några sidor var jag fast. Jag föll som en fura för Theo, som huvudpersonen heter. Det är så mycket hos den där ungen jag gillar. Dels tilltalar det mig med "nybyggarandan" och påhittigheten. Jag har varit inne på det här förut i miljöer och handlingar, Det triggar igång någonting hos mig, det här med att odla dina egna grönsaker, sy om gamla kläder och rent allmänt klarar dig med mycket små medel.

Theo bor med sin något excentriske morfar och sin ganska så ordentligt frånvarande (dock inte fysiskt) mamma i NY. De äger huset, som gått i arv i generationer, men det är också allt. Det är väldigt knapert ekonomiskt. Mamman arbetar inte, utan sitter mest på sin kammare och dricker väldigt dyrt och fint te samtidigt som hon arbetar på en 15 år gammal matematisk avhandling. Morfadern, Jack, arbetar lite extra för att dra in lite pengar men är egentligen konstnär. Tyvärr får han inte in så mycket pengar på sin konst.

Precis i början av boken dör morfadern och viskar några kryptiska ord i Theos öra precis innan han dör. De här orden är början på något som kanske kan liknas vid någon variant av "Da Vinci Koden för barn". Det blir en sorts skattjakt med fokus på renässansmålningar. Väldigt intressant! Man får förutom en spännande berättelse med en hel del humor inbakat och som sagt med härliga karaktärer, dessutom lära sig lite om konsthistoria på köpet.

Förutom att jag gillade boken mycket så tyckte jag hemsidan, som är länkad till överst i inlägget,  var riktigt snygg.

2 kommentarer:

  1. Jag hade missat hennes hemsida! Vad kul! Däremot måste jag ju säga att oavsett Angerborn-vibbarna så tycker jag att det svenska omslaget FÖR EN GÅNGS SKULL faktiskt är bättre och mer lockande än originalet. Såg ut som något jag hade kunnat läsa när jag var 12 och det är ju trots allt ett tag sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också omslaget är snyggt, absolut, jag bara tänker att om Angerborn-läsarna plockar med sig den så kanske de blir lite besvikna pga lite annorlunda. Eller så kanske det blir jättebra! Man vet aldrig ...

      Radera