måndag 8 september 2014

Allt och lite till

Titel; Allt och lite till
Författare; Sarah Dessen
Förlag; Rabén & Sjögren
Recensionsexemplar

Allt och lite till har verkligen allt man kan begära av en roman av Sarah Dessen, vilket har både fördelar och nackdelar. Jag gillar Sarah Dessens böcker. De är välskrivna, mysiga miljöer och alltid en eller flera karaktärer man fastnar för, vilket gör att man vill läsa vidare. Jag har läst Dessens böcker lite blandat på engelska och svenska, och jag tycker det är ett mycket bra val att låta Johanna Lindbäck översätta. Hoppas det kommer fortsätta så med kommande översättningar. För övrigt så har de många likheter när de skriver, Johanna Lindbäck och Sarah Dessen, och det märks att Johanna gillar sin Dessen. Det här är absolut ingen kritik, snarare tvärtom!

Nackdelen är att jag tycker det kan vara lite väl tamt. Lite för snälla karaktärer, lite för välartade barn och ungdomar. Även de karaktärer som ska vara åt det osympatiska hållet håller sig på rätt sida trevlighetsgränsen, eller hur man uttrycka det hela. Sedan är det mesta förlåtet på grund att det är bra berättelser och det faktum att man nästan kan säga säkert redan innan man börjar läsa att man kommer att gilla boken man håller i sin hand.

Emaline bor i den lilla staden Colby, som lever upp som ett semesterparadis under somrarna. Hon är ihop med Luke, och de har varit ett par länge redan. Nu är det sista sommaren innan college, och den blir plötsligt mycket mer händelserik än vad Emaline någonsin kunnat föreställa sig. Saker och ting utvecklar sig i helt andra riktningar än vad hon tänkt sig. Både vad det gäller utbildning, kärlek och familjerelationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar