onsdag 20 mars 2013

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, novell #1

Titel; Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank
Författare; Nathan Englander
Förlag; Brombergs
Recensionsexemplar


Rätt som det var så hade jag hoppat på en novellbokcirkel på nätet. Det var Brombergs förlag, Anna på Och dagarna går och Erika på Erikas bokprat som drog igång det hela, på Twitter. Och även om jag egentligen inte hade tid till det här så lät det alltför frestande för att inte hänga på.

Det går till så att vi som är med i cirkeln "samtalar" i ett dokument som ligger under Google drive, och det fungerar alldeles utmärkt. Tack till Anna som fixat så fint, och tack till Brombergs som generöst såg till att vi fick recex allihopa.

Vi som är med är;

Erikas bokprat
Fru E:sböcker
En och annan bok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle
Bibliotekskatten
Och dagarna går

I titelnovellen, Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, träffar vi två judiska par. Ett par är bosatt i Florida och det andra i Israel. Det är kvinnorna som känner varandra sedan tidigare. De var bästa vänner under uppväxten och har, av naturliga skäl, inte träffats så ofta som vuxna. Mark och Lauren, det par som flyttat till Israel, lever som ultraortodoxa judar vilket är långt ifrån det liv vännerna lever i Florida.

Vi får följa paren under en dag. Det börjar lite trevande, med artighetsfraser och att försöka uppdatera sig om vad som hänt sedan de senast talades vid. Men, allteftersom dagen går och de båda paren blir alltmer salongsberusade och ovanpå det röker gräs, tar samtalet något oväntade vändningar. Lojaliteter skiftar, hemligheter kommer fram och tillvaron ruckas på en aning.

Riktigt bra blir det när de börjar prata om "Anne Frank leken". En lek som går ut på vad man skulle göra om det blev en ny förintelse. Vem skulle man kunna lita på? Vem eller vilka skulle offra livet för att rädda andra? Och vem skulle man själv offra sitt liv för?

Jag tycker den här första novellen var mycket bra, och jag är glad att jag hoppade på det här projektet. Inlägg kommer att komma successivt om de andra novellerna i samlingen.
10 kommentarer:

 1. Toppenbra sammanfattning av första novellen, jag vågade inte skriva att de rökte på.
  Gulliga katter du har.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söta men mordiska ;-)nej jag tvekade lite innan jag skrev! Mest för att jag inte vilket ord jag skulle använda. Kände mig itne så bevandrad!

   Radera
 2. Det här var en häftig upplevelse att bokprata på det här sättet. Ska bli intressant att fortsätta novellprata.

  SvaraRadera
 3. Jag är också glad att jag hoppade på detta och gillade verkligen den här novellen (mer än 2:an som jag tycker är svår).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också tvåan är svår, men samtidigt väldigt, väldigt bra! Den fick mig nästan att hålla andan.

   Radera
 4. Bra sammanfattning. Mycket man lär sig på det här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen roligt och man lär sig saker, absolut.

   Radera
 5. Jag är också glad att jag hängde på detta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det känns bra att man kan dra ut på det lite, i o m att vi tar en novell i taget.

   Radera