tisdag 12 mars 2013

Kretsen 1

Titel; Kretsen
Författare; Maggie Stiefvater
Förlag; B Wahlströms
Recensionsexemplar

Ny serie av Maggie Stiefvater! Härligt! Jag tyckte ju väldigt mycket om Vargarna i Mercy Falls, så mina förväntningar på första delen i Kretsen var rätt så höga. Jag blev inte besviken, utan tycker det höll hela vägen. Däremot tycker jag den är mer komplex och komplicerad, om man jämför med Frostserien. Frost läses ganska långt ner (för långt kan jag tycka ibland) i åldrarna, men det tror jag inte fungerar här. För mycket abstrakt och för många trådar.

Blue är 16 år och dotter till ett medium. Mostrarna är också medium, liksom ett antal andra kvinnor som bor tillsammans med Blue och hennes mamma. Blue är inte synsk själv, men hon förstärker de andras intryck genom att vara i samma rum, lite som en högtalare, allt blir tydligare när hon är i närheten.

I samma stad som Blue bor finns en gammal anrik internatskola där Gansey och hans vänner går. I nästan hela sitt liv har Gansey letat efter leylinjer som ska finnas i staden Henrietta. Gamla sägner säger att en gammal Walesisk kung ska ligga begraven någonstans längs med dess leylinjer, eller energilinjer. Gansey är besatt av av att hitta kungagraven. Myten säger också att den som hittar graven även väcker kungen och får sin önska uppfylld.

Vid ett tillfälle då Blue är ute med sin moster, längs en laylinje, hör hon en röst och ser en skepnad som hon förstår inte finns där på riktigt. Hon frågar efter skepnadens namn och han svarar Gansey. När sedan Gansey och hans vänner någon dag senare hör av sig för en tidsbokning till Blues mamma tätnar mystiken. Till saken hör också att Blue i hela sitt liv har fått höra av alla synska människor i sin närhet att när hon kysser sin sanna kärlek kommer han att dö.

Det är spännande och man vill inte gärna lägga ifrån sig boken, men det är också som sagt inte helt lätt att hålla isär de olika trådarna och de olika tidsplanen. Hoppas andra delen kommer snabbt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar