lördag 11 augusti 2012

Min syster

Titel; Min syster
Författare; Rosamund Lupton
Förlag; Norstedts
Recensionsexemplar

I början av Min syster får Bea ett samtal i New York av sin mamma, som berättar att Tess, Beas syster är försvunnen. Ingen har sett till henne på några dagar och Bea får genast en känsla av att någonting inte står rätt till. De får ingen direkt hjälp av polisen, som inte tar så allvarligt på saken. Tess är bara 21 år och konststuderande. Hon har väl gett sig av ifrån stan på ett par dagar bara?

Bea reser till London, där systern och mamman bor och bestämmer sig för att ta reda på vad det är som hänt. Ganska snart upptäcker hon en del underligheter. Bland annat att systern varit gravid och faktiskt fött ett barn endast några dagar innan hon försvann.

Bea finner det både plågsamt och konstigt att Tess inte har hört av sig, vare sig innan eller efter förlossningen. De stod varandra nära och Bea blir allt säkrare på att det är något som är riktigt fel.

Det här är riktigt bra, tycker jag. Relationen mellan systrarna är fint beskriven. Det skiljer en del år mellan systrarna och de är vid första anblicken nästan så olika som två systrar kan vara men under Beas tid i London när hon letar efter sin syster blir hon mer och mer på det klara med att hon är den människa i världen som känner Tess allra bäst. Bea börjar också ifrågasätta sitt eget inrutade och välordnade liv som hon lever i USA. I London skaffar hon sig nya vänner, människor som stod Tess nära och som Bea instinktivt känner samhörighet med.

Rosamund Lupton har kommit ut med ytterligare en titel på engelska, Afterwards, som jag ser mycket fram emot att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar