Nawal El Saadawi i samtal med Johar Bendjelloul.
Att sitta fängslad, menar Saadawi, är en oerhört värdefull erfarenhet. Hon fick ett större självförtroende efter sin fängelsevistelse.
Åren i exil kändes på en del sätt inte alls som att leva i exil, på ett sätt kände hon sig friare. Men i grund och boten beror det på vad man gör det till. Man Jan känna det som att man lever i exil i sitt hemland likaväl som man kan känna sig friare än någonsin i sitt fängelse.
Nawal El Saadawi har alltid varit en optimist som sett livet från den ljusa sidan. Hon pratat också om genetikens betydelse och om sin farmor som hon menar att hon ärvt detta synsätt ifrån.
Vad hände då, med den arabiska våren? Saadawi pratar bl a om USA:s inblandning och om faran för styret i länder världen över om den arabiska våren lyckats fullt ut. Planen var, globalt, att splittra landet i Islams namn.
Hon pratar upprört över att det aldrig talas om brott mot mänskliga rättigheter i ex Saudiarabien och USA, och att det faktiskt inte finns riktig demokrati någonstans. Man måste vara väldigt försiktig med vad man tror är sant.
Gällande kvinnliga rättigheter i Egypten så går det fram och tillbaka. Politiken behöver religionen för att kunna styra. Därav uppsvinget världen över när det kommer til religion. Största hotet är alltså politik och religion tillsammans plus att människor till viss del förlorat hoppet.
Alla föds vi kreativa. Barn är kreativa och väldigt uppmärksamma på orättvisor. Vi måste på något vis frigöra oss från utbildningssystemen, religion och annat som styr oss och kväver vår kreativitet och hämmar oss. Vi måste hålla kvar vår klarsynthet och får förmåga att se saker i ett sammanhang. Att koppla ihop och se samband.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar