fredag 28 september 2018

Psykisk ohälsa bland unga



Lisa Bjärbo, Sofia Nordin och Ulrika Lidbo. Jenny jägerfeld modererar. 

Ulrikas arbete med den nya boken tog avstamp i ett möte med en ung tjej som precis kommit ut från ett behandlingshem pga ett svårt drogmissbruk. I och med att hon sedan satt med ett enormt material som grundade sig i en sann historia blev det lite svårt att skriva en fiktiv historia. Det här var en svår bok att skriva, som tog lång tid.

Tjejerna i Sofias bok är lika på utsidan och för andra, men kanske inte så lika på insidan. Den ena av tjejerna drar och den andra hänger mer med. Idén från början var att det skulle bli en sorglig bok. Men, även om ämnena är riktigt svåra och tunga; bipolär diagnos, psykisk ohälsa och självmord, så finns det ändå humor och mycket värme i boken. Minna i boken har inga filter. Hon kan inte sortera bort allt hemskt som händer i världen, så allt verkligen drabbar henne.

Lisas karaktär är Liv, som jag för övrigt blev oerhört förtjust i, är blyg på gränsen till att ha social fobi. Allt, verkligen allt, blir sveper och stort. Hon har tillsammans med sin pappa flyttat ut på landet och ska börja ett helt nytt liv. Lisa ville lufta fram de blyga. Hon tyckte att det finns så många modiga människor i litteraturen, men saknade de blyga och tystas historia.

Jag har bara läst Lisas bok men blir väldigt sugen på de båda andra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar