lördag 29 september 2018

Äntligen någon som pratar om Aphra Behn!



Stefan Höglund som skrivit Kvinnorna historien glömde i samtal med Brita Plank och Eva Bonde.

Helt ärligt så var det enbart på grund av avsnittet om Aphra Behn som jag ville gå på det här seminariet. För länge länge sedan skrev jag en uppsats om Aphra Behn och det var riktigt svårt att hitta någon som helst information. Nu har jag inte läst boken ännu men hoppas på att få veta mer om denna fascinerande person.

Intressant om att de kvinnor som faktiskt tas upp i historieskrivningen är när de på något vis används som exempel. Det farliga med att utesluta kvinnor ur historieskrivningen är att vår historia faktisk beskrivs inkorrekt.  Viktigt också att vi tänker på vad vi förmedlar till våra barn och kanske främst då våra flickor. Historieintresset hos tjejer är ganska lågt. Kanske ändrar detta sig om det faktiskt skrivs in kvinnor i historien.

Uppfattningen i stort har så smått börjat skifta något. Fet handlar ju inte om att någon eller några behövs ta bort för att man faktiskt lägger till kvinnorna. Det sker ny granskning på flera håll där man faktiskt lyfter kvinnor ur historien.

Vad gör vi för att lyfta kvinnor ännu mer? Fortsätter att lyfta enstaka framhångsrika kvinnor tills det märks att de är inte få utan många. Det måste också luftas i skolan. Historieskrivningen släpar efter. Informationen finns i många fall redan men den är ofta dold för allmänheten. Forskare i ämnet måste också få större utrymme i exempelvis media. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar