lördag 29 september 2018

Blixtra och misslyckas - om författarens våndor och wowstunder



Samtal mellan Jenny Jägerfeldt och John Ajvide Lindqvist. Modererar gör Jenny Aschenbrenner. 

Det hela handlar om att misslyckas bättre. Är det att lyckas bättre nästa gång? Eller att misslyckas bättre, alltså att det går ännu sämre?!?

Man pendlar ofta när man skriver. Mellan himmel och helvete. Jenny skriver en viss tid och John skriver ert visst antal sidor. 

Jag blir lite sugen på att läsa Ajvides skrivbok. Ett hett tips: skriv färdigt. Känner mig liiite träffad. Varför envisas vissa och faktiskt skriver färdigt? Varför gör inte alla det? Vilken förmåga är det som saknas när man bara slutar? 

Varför väljer man att skriva om en person som drabbas av skrivkramp? Jenny ville beskriva känslan när man helt enkelt inte får ur sig ngt bra. När det förväntas av en att man ska få ur sig någonting och helst någonting bra.

De pratar om att spara formuleringar och t o m karaktärer som man kan plocka fram. När man exempelvis skriver ngt dåligt men man gillar ngn av karaktärerna. Man kan ha som en liten bank att plocka ur.

Gemensamt för båda är deras genuina intresse för människor och den psykologiska aspekten. Att de vill skildra människor på ett trovärdigt sätt. 

Sammanfattningsvis blir det efter seminarier fler böcker att läsa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar