onsdag 23 mars 2016

Odjuret vaknar #blogg100 23

Titel: Odjuret vaknar
Författare: Ola Lindholm
Förlag: Bonnier Carlsen
Recensionsexemplar e-bok

Odjuret vaknar är första delen i Ola Lindholms Fantasyserie för ca 9-12 åringar.

Vi får träffa Andy, som förlorade sina föräldrar i en bilolycka när han var tre år. Efter olyckan hamnade han hos riktigt elaka fosterföräldrar som lät honom bo i ett källarrum och inte gav honom något av den kärlek eller den omsorg han var vid. Lite HP-vibbar här, naturligtvis, men det är faktiskt ingenting som stör. Det är ju bara att erkänna att bättre upplägg än en föräldralös missanpassad och ensam pojke/flicka som ska rädda världen i en fantasyserie finns ju knappast.

Efter en alldeles särskilt läskig mardröm efter ett hemskt gräl med sina fosterföräldrar bestämmer sig Andy att rymma hemifrån. I drömmen ser han ett fasansfullt odjur och en man som kämpar mot den enorma besten.

Andy rymmer, men märker snart att det inte är helt enkelt att klara sig på egen hand. Man måste t ex äta, och man måste ha någonstans att sova. Han tycker inte om det, men ibland så måste han stjäla mat eller pengar för att han är så hungrig. Efter det att han lyckats knycka åt sig en saftig biff från en utomhusgrill så märker han att någon är efter honom. Han tror först att det kanske är mannen han stal ifrån, men upptäcker snart att det verkar vara en flicka och hennes pappa och att de verkar vara mer än lovligt knäppa. Han gör allt han kan för att komma undan men måste tillslut ge upp och låter sig tas med ombord på deras märkliga transportmedel.

Detta blir till ett möte som förändrar Andys liv och hela hans syn på världen han lever i. Det är spännande och handlingen går ganska snabbt framåt, och det finns en hel del humor inskrivet. Något som jag uppskattade är att boken inte är så väldigt lång vilket gör att man kan få även barn i kanske fyran eller femman att plocka upp den utan att de skräms av tjockleken som annars ofta är fallet när det gäller fantasyböcker för denna ålder.

Jag väntar såklart på tvåan, som jag tror ska komma nu i höst. Imorgon ska jag ta med Odjuret vaknar på ett bokprat för första gången och det ska bli spännande att se hur den tas emot.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar