onsdag 2 mars 2016

Kampen mot superbitcharna #blogg100 2

Titel: Kampen mot superbitcharna
Författare: A. Audhild Solberg
Förlag: B Wahlström


Kampen mot superbitcharna är ganska ny, och fick följa med mig hem mycket för att jag letar efter nya titlar att bokprata om för fyror och femmor.

Anna Bea har det tufft i skolan. Hon har egentligen bara en enda vän, Nils. Nils är å andra sidan en väldigt bra kompis. En av de bästa faktiskt. Värst har Anna Bea det med superbitcharna i klassen, Thea och de andra. De går riktigt in för att göra livet riktigt besvärligt för henne. Det sorgliga i det här är att det verkar vara ganska accepterat. Både av Anna Bea själv, men också av alla runt omkring. Anna Bea är född med albinism och ser alltså lite annorlunda ut med sin mycket ljusa hud. Hon har dessutom mycket känsliga ögon och måste bära väldigt starka glasögon.

Nu ska det bli talangjakt på skolan, och naturligtvis ska Thea uppträda med de coola killarnas band. Dessutom har hon frågat alla andra tjejer i sjuan om de vill vara med och dansa. Alla utom Anna Bea.

Men, nu är det så att Anna Bea har en fantastiskt fin röst. Till skillnad från Thea, som inte kan sjunga alls ...

Här har vi mycket igenkänning. Kanske inte att man känner igen sig som Anna Bea eller Thea, men händelserna i stort kan man nog applicera på de flesta skolor. Förutom att så taskiga som Thea och de andra är helt öppet och så som de styr och ställer med både lärare och elever, tror jag ingen skulle kunna vara egentligen utan att någon vuxen säger ifrån. Det stör mig lite att det är så oerhört chablonartat. Jag tror att läsarna som är målgruppen för boken ser igenom texten, just därför att det är så stereotypa personer i boken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar