torsdag 10 mars 2016

Askfödd #blogg100 10

Titel: Askfödd
Författare: Sabaa Tahir
Förlag: B Wahlströms
Recensionsexemplar e-bok

Askfödd har blivit jämförd med både J.K. Rowling och George R. R. Martin, men jag vet inte riktigt. Svårt att jämföra såklart, men jag skulle nog vilja slänga in lite Hungerspelen och Divergent också. Hellre är Rowling.

Vad vi befinner oss i tid är oklart, men det är inte vår värld som vi känner den. Någon slags odefinierbar medeltidskänsla, som känns igen ifrån andra Fantasyserier. Det förekommer inslag av övernaturliga krafter, men inte så det dominerar berättelsen.

Vi får träffa Laia (som av ngn oklar anledning hela tiden får mig att tänka på Ayla från Grottbjörnens folk, som jag inte läst sedan jag var kanske 14 år.  Namnen är ju inte ens särskilt lika?!?) och hennes bror, som bor hos sina morföräldrar. Man förstår att föräldrarna är döda och att de tillhörde motståndsrörelsen. Precis i början av Askfödd fängslas även brodern och morföräldrarna mördas. Laia lyckas fly och försöker på alla sätt hitta någon att lita på, som kan hjälpa henne att befria brodern.

Det är krigarna som styr, och de styr med järnhand. Mycket bestraffas med döden, och den militära utbildningen är stenhård. Man utbildar "masker" som håller ordning på medborgarna.

Elias är snart utbildad soldat och kommer från en av imperiets mäktigaste familjen. Det är hans mamma som är kommendanten, hon som styr över militärakademien, men de båda har inte mycket till övers för varandra. Faktum är att mamman verkar göra allt för att Elias ska dö i de sista utmaningarna innan han är färdig mask. Morfadern däremot, en mycket mäktig man, står bakom Elias och tar avstånd ifrån sin dotter, som lämnade Elias åt sitt öde som nyfödd. Man förstår ganska snabbt att hon blev gravid mot sin vilja och lämnad av fadern till barnet. Nu försöker hon på något mycket skruvat sätt ta ut sin hämnd på sitt eget barn.

Inne på skolan träffas Elias och Laia, och utan att egentligen styra över det själva vävs deras öden samman. Elias är, trots att han anses vara den absolut skickligaste ur sin årskull, inte alls säker på att det krigarna håller på med är rätt. Tvärtom vill han ta sig ut och bort ifrån sina plikter. Något han inte kan göra utan att ses som desertör och därmed jagas för att ställas inför rätta. Något som om han tillfångatas är lika med döden.

Askfödd är fösta delen av fyra, och jag känner mig hyfsat säker på att den här serien kommer att hitta sina läsare.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar