lördag 23 augusti 2014

Av en annan tid

Titel; Av en annan tid
Författare; Katherine Webb
Förlag; Historiska media
Recensionsexemplar

Förväntningarna var höga när jag började läsa Av en annan värld. Jag tyckte mycket om Carolines arv, som var Webbs debut, och jag blev definitivt inte besviken på Av en annan värld.

Också här utspelar sig handlingen i två tidsplan. I nutid möter man Leah, en journalist som i sin hand får ett brev som hittats i fickan hos en soldat från första världskriget. Hon blir nyfiken på hans historia och på personen som skrivit brevet. Ledtrådarna leder henne till den gamla prästgården i Berkshire.

Till samma prästgård anländer också tjänsteflickan Cat Morley år 1911. Efter att ha tillbringat en tid i fängelse i London på grund av sin delaktighet i kvinnorättsfrågor hamnar hon långt ut på landet. Cat är en, milt uttryckt, främmande fågel i denna sin nya miljö och människor i byn både förfasar sig över hennes sätt att vara samtidigt som de känner sig hotade av hennes intellekt och sätt att tänka.

Av olika anledningar blir Cat inblandad i den ockulta experten, Robbin Durrants, liv. Durrant slår sig ner i prästgården på grund av att kyrkoherden, Cats arbetsgivare, är intresserad av det ockulta och känner sig helt säker på att det finns älvor och andra väsen i byn.

Det är härliga miljöer (Engelsk landsbygd! Gamla prästgårdar!), väl sammansatta (Excentriska! Lätt maniska! Dysfunktionella familjer!) karaktärer. Vad mer kan man begära? Katherine Webb är helt klart ett författarskap jag kommer att följa utgivningen av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar