söndag 6 januari 2019

Bibliotekskatten listar 2018


Här kommer, sent men ändå, min lista! Den är ganska kort, men jag fick korta av för att få iväg den över huvudtaget ... 

Årets klassiker: Jag vet inte om Britt-Mari lättar sitt hjärta av Astrid Lindgren räknas som klassiker men jag skriver den i alla fall. Sedan kan jag ju alltid säkra upp med Den svarta fläcken av Harry Kullman som ju definitivt räknas som en klassiker, och dessutom omnämns i många sammanhang som den första svenska ungdomsboken, även om jag inte riktigt vet om jag håller med om det.


Årets kvinnokamp: Här måste jag nog skiva Sara Danius och akademien. Kanske lite väl uppenbart, men ändå. Självklart menar jag med detta inte att det enbart varit Sara Danius kamp, men hon får stå som frontfigur och symbolisera hela den där obehagligt osmakliga röran.


Årets historiska: Det får bli Mischling av Affinity Konar om den kan räknas som historisk, men det tycker jag den får göra. En bok som stannade kvar länge hos mig.


Årets obehagligaste: Vaggvisa av Leïla Slimani. Fruktansvärt obehaglig.


Årets dystopi: Som så många andra så skriver jag Slutet av Mats Strandberg här. Så bra.

Årets grafiska: Jag läser inte alls många grafiska romaner, men just 2018 så läste jag i alla fall en; Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark, som jag tyckte mycket om.

Årets nya bekantskap: Flera stycken faktiskt men jag väljer Crimson lake av Candice Fox.


Årets tegelsten: Det straff hon förtjänar av Elizabeth George. Ingen superduper tegelsten kanske, men den var på 677 sidor så den får väl räknas.


Årets ögonöppnare: Nuckan av Malin Lindroth, kanske? Intressant att få läsa den här högst personliga beskrivningen av av leva ofrivilligt ensam.


Årets återseende: Lina Bengsdotters Fransesca, uppföljaren till Annabell som kom förra året var ett efterlängtat återseende som definitivt höll måttet.


Årets kulturella höjdpunkt: Jag får nog skriva som Linda på Kulturkollo här; Monk's house i Lewes. Jag vill absolut åka tillbaka för att få se den här fantastiska trädgård under fler årstider.


Årets möte: Alla fantastiska möten med fantastiska personer ur #boblmaf under bl a resor till Malören, Brighton och Varberg förstås! Och inte minst under bokmässan. Om man ska nämna ett mer "kändisbetonat" möte så får det bli bokcirkeln via länk med Maggie O'Farrell under bokmässan när vi cirklade om hennes fina Jag är, jag är, jag är: Ett hjärtslag från döden.


Årets kan-inte-släppa-den: Träskkungens dotter av Karen Dionne. Jag vet egentligen inte varför, men den har stannat kvar hos mig och jag tänker på den ofta. Bland annat så gjorde den mig riktigt nyfiken på hur Kaveldun smakar ... Jag måste verkligen försöka få äta den här växten vid något tillfälle.


Årets lyckopiller: Resorna till Malören och Brighton


Årets debut: Felsteg av Maria Adolfsson. Längtar efter tvåan.


Årets skandal: Svenska akademien ...


Årets pristagare: Lisa Bjärbo med Astrid Lindgren-priset


Årets serie: Här väljer jag Lisa Gardners serie som börjar med A perfect husband. Jag köpte och läste Rigth behind you under Brightonresan, och insåg att det var del nummer sju i en av Gardners serier. Jag klickade raskt hem första delen i den serien, A perfect husband, samt första delen i en annan av hennes serier; Alone. Hon är oerhört produktiv och här finns massor med bra spänning att utforska!


Årets TV-serie: The Americans på Netflix och Escape at Dannemora på HBO. Och herregud, Dark places och The Handmades tale ... 


Årets låt: Svårt, men det får bli Sound of the South med Whiskey wolves the west tätt följd av Your water med Parker Millsap

2 kommentarer:

  1. Intressant lista med många boktips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen något visst med de här listorna. Det är lite härligt att summera sitt läsår och det är väldigt intressant att läsa andras summeringar!

      Radera