lördag 24 september 2016

Swede Hollow


Ola Larsmo berättar om Swede Hollow och dess svenska emigranter. En bild av dessa människor vi inte alls är vana att se  om man ser Karl-Oskar och Kristina som norm. Det här är någonting helt annat.

Sverige hade väldigt höga siffror som utvandrar till USA. De flesta hannade i storstäderna och många hamnade i svår fattigdom och utsatthet. 

Människorna i Swede Hollow passade inte alls in i bilden av den vanliga emigranten. Runt sekelskiftet bodde ca 1000 personer här, de flesta var svenskar. Männen hamnade inom järnvägen, många blev järnvägsbromsare. En helt galet farlig syssla med urusel lön. Kvinnorna var ofta sömmerskor. Också här arbetade man under usla förhållanden. Många levde i mer eller mindre misär.

Dessa svenskar hamnade längst ner i hierarkin. Den svenska lukten återkommer när man forskar i ämnet. Att de kändes igen på lukten, som då inte var särskilt trevlig.

Alla ser ner på svenskarna i dalen. Även de svenskar som lyckats ta sig upp till gatunivå.

Men någonting händer. Italienarna kommer och tar lägsta platsen. Svenskarna blir lite populärare. De jobbar bra etc. Efter italienarna kommer sedan polackerna. Osv osv. När stället till sist rivs 1956 är platsen bebodd av mycket fattiga mexikanare. På 70-talet sedan blev platsen ett stort parkområde.

Mycket intressant om en helt för mig okänd händelse i historien.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar