lördag 24 september 2016

Sitter kanske styrkan i - håret?


Sofie Okssnen och Yukiko Duke samtalar om Oksanens senaste roman, Norma, som är en sorts modern Rapunsel-berättelse.

Oksanen pratar om svårigheterna med att skriva en samtida roman. Saker och ting kan förändras snabbt i världen. Hon nämner specifikt Ukraina som är världsledande inom hårindustrin (!). När hon började skriva Norma spelar Ukraina en stor roll. Detta var 2013 och under tiden hon skrev sin roman blev det som vi ju nu vet revolution i Ukraina.

Tänk att det finns en sådan stor industri som hårindustrin i världen som jag inte alls ens reflekterat över. Det handlar om mycket pengar. Någon eller några få personer gör stora pengar, och det är inte de personer som säljer sitt hår för att försörja familjen som gör några vinster. 

Romanen handlar mycket om den kvinnliga kroppen. Surrogatmödrar, hår och biologi. Den är något annat än Oksanens tidigare författarskap, vilket hon själv tycker är kul. Den var rolig att skriva. Befriande, och intressant att hitta andra sidor i sitt eget skrivande.

Det finns komplicerade familjeförhållanden i romanen och det handlar inte om jämställda förhållanden. Oksanen menar att hon inte kan komma på ett enda jämställt förhållande i någon av sina romaner. Hur mycket hon än är för det i verkliga livet, så är det inte särskilt intressant att skriva om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar