fredag 23 september 2016

Horror vs terror


Lotta Olsson (igen!), Mats Strandberg & Jonathan Stroud i ett samtal om horror vs skräck. Är det någon skillnad?!? Horror ska vara mer att det är något oklart som händer. Man kanske ser något utanför fönstret eller kanske inte. Terror är mer att hör finns det inga frågetecken. Zombien är redan över dig och det är bara att springa för livet. Tror jag ...?

Väldigt intressant om hur man som författare måste vara tydlig med vilka regler som gäller när man skapar sin egen värld. Det är lätt att som läsare gå vilse i berättelsen om man inte känner sig trygg i den aktuella världen. Om författaren snärjer in sig eller inte är konsekvent med vad som gäller.

Jag tänker att man som både författare och som läsare måste gå hela vägen och kunna köpa vad som gäller. Inte fega ur halvvägs.

Jonathan Stroud pratar om balans och rytm i berättandet. Hur viktig timingen är. Att en scen som innehåller exempelvis en jakt kan vara så otroligt välgjord och spännande. Samma scenario kan också vara urtrist att titta på, helt beroende på hur det är klippt (om det är film!), vinklar etc. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar