måndag 13 februari 2012

Jag vill vara där!

Titel; Vinylprinsessan
Författare; Yvonne Prinz
Förlag; Rabén & Sjögren
RecensionsexemplarJag kan inte annat än att hålla med Johanna LindbäckBokhora, efter att ha läst Vinylprinsessan. Man vill vara där, bo i samma kvarter som Allie, träffa samma människor, brinna för någonting så starkt som hon brinner för musiken. Bara det, alla musikreferenser! En del känner man ju till, men inte alla. Jag har bestämt mig för en Spotifykväll där jag tänker utgå helt och hållet ifrån Vinylprinsessan. Spännande.

Lite om handlingen. Allie jobbar kvällar, helger och lov på Bob & Bobs skivor. En liten, trång skivbutik som specialiserar sig på vinyl och lite äldre musik. Cd-ställ och det senast finns bara för att locka helgkunderna och turisterna. Annars kommer det mest in riktiga musiknördar, som står och letar i travarna med vinyl efter det stora kapet. Allie själv, bara 16 år, tillhör själv nördskaran. Hon verkligen älskar musik och musikens historia och är otroligt kunnig. Hon vet vad hon talar om.

Allie lever med sin mamma i Berkeley, Kalifornien i ett gammalt hus som är sådär chabbychick-stökigt. Jag hade troligtvis blivit galen på all röra efter några dagar, men det låter så otroligt trivsamt när man läser om det. Jag vill vara där! Jag vill verkligen vara en person som inte bryr mig så mycket om hur välstädat det är, som liksom står över det där oviktiga. Allie verkar vara en otroligt mogen 16-åring. Lite får man känslan att Allie är vuxen och mamman tonåringen, på det där viset som man ofta stöter på i barn- och ungdomslitteratur, men här stör det inte alls. Tvärtom, det bidrar till att man tycker ännu mer om karaktärerna.

Allie bestämmer sig i alla fall för att starta en blogg; Vinylprinsessan. Den blir en otrolig framgång och hon får läsare från jordens alla hörn som uppmuntar henne att fortsätta på samma sätt. Förutom att man får följa upplägget med bloggen får man också lära känna bästa kompisen med en massa killproblem och några andra personer som hänger på Bob & Bobs. Sedan är det den där nya killen i området, som verkar dyka upp i alla möjliga sammanhang. Man får en liten spänningshistora på köpet kan man säga.

Det har väl knappast undgått någon att jag gillar det här? Jag har, när jag skriver det här, ingen aning om Yvonne Prinz har skrivit något tidigare eller om det här är en debut, men finns det mer kommer jag absolut att läsa. Efter en snabbkoll såg jag nu att det finns en titel till, som inte är översatt; All You get is me. Det får bli den då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar