onsdag 19 december 2018

Kulturkollos veckoutmaning

Bild från Pixabay
Veckans utmaning på Kulturkollo är att svara på följande frågor:

Vad har du (och dina nära och kära) för jultradition som är extra viktig för dig?

Vi har kanske ingen tradition som är huggen i sten, men vi har nog några saker som vi gärna plockar fram och några maträtter som har funnits med på julbordet under många år. Vår julmat har aldrig varit särskilt traditionell, med en salig blandning av de som äter kött, de som inte äter kött men äter fisk och skaldjur och i perioder veganer. Men, någonting som alltid finns på vårt julbord är min potatisgratäng med mycket champinjoner, lök, matlagningsgrädde och massor med riven ost samt min lasagne med soltorkade tomater, svamp, spenat, mozzarella och fetaost. Inte särskilt juligt, men hos oss är dessa båda rätter en tradition. Sedan gör vi ALLTID Rocky Road julgodis.

När det gäller julpynt så är vi inte särskilt pyntiga av oss. När barnen var små var det mer all in, med tomteland med målade stugor och granar av trolldeg, skidbackar och tomtar i mängder etc, men nu tar vi det ganska lugnt. Vi har några fina tovade tomtar och några Rolf Berg-tomtar som alltid får komma fram, plus att vi har en del julstjärnor och ljusstakar. Lite lagom sådär. I år har vi julgran för vi ska vara hemma hela julen, men de år (ganska ofta) som vi åker till Trysil så hoppar vi över granen.

Vad läser du inför och under jul?

Inte särskilt annorlunda än under året i stort, tänker jag. Jag skulle önska att jag läste mer juliga böcker, men det brukar inte bli så. Däremot så kanske det blir lite mer sammanhängande läsning i o m ledighet, vilket ju är härligt!

Vilken bok skulle du vilja ge bort till en känd person i julklapp och varför?

Det här var klurigt! Vem räknas som känd person? Det som jag kommer att tänka på direkt är Horace och akademiskandalen ... Men honom vill man ju egentligen inte ge mer uppmärksamhet än vad han redan har fått. Fast jag skulle vilja att han läste Katarina Wennstams "Har du ingen humor?" och Chimamanda Ngozi Adichies "Alla borde vara feminister". Frågan är väl om han skulle kunna ta till sig texterna alls? Dessa båda texter är ju i och för sig så fantastiska i all sin enkelhet så man kan ju tycka att alla borde kunna få ut någonting av att läsa dem. Eller det kanske bara är en alltför optimistisk önskan? Jag hoppas både han och Stig Larsson (och en hel drös med andra, framförallt män, som är i stort behov av dessa briljanta kortisar) får dessa bägge titlar i julklapp.


3 kommentarer:

  1. Traditioner och pynt i lagom mängd är nog det bästa.

    SvaraRadera
  2. sån ser vår familj ut också, men alla firar inte alltid på samma plats

    SvaraRadera
  3. Det är mycket Horace behöver läsa och dina två titlar är definitivt med på listan!

    SvaraRadera