söndag 26 juni 2016

Väggen

Titel: Väggen
Författare: Marlen Haushoffer
Förlag: Thorén och Lindskog

Väggen är verkligen inte någon lätt bok att skriva något om. Samtidigt är det något av det bästa jag läst. Jag satt som trollbunden under hela läsningen, och den biter sig fast som värsta fästingen. Fast på ett bra sätt! Jag menar verkligen inte att jämföra boken med en fästing mer än vad det gäller det där med att bita sig fast ...

Det är en namnlös kvinnas historia vi får höra. Kvinnan följer med två släktingar upp till en jaktstuga i bergen i Österrike. Släktingarna åker iväg ner till byn på kvällen och kvinnan stannar hemma med hunden. När hon vaknar morgonen efter märker hon att värdparet inte kommit tillbaka under natten. När hon sedan tar ut hunden på en promenad så upptäcker hon bokstavligt talat en vägg. Hon går rakt in i en vägg som någon osynlig makt satt dit under natten och hon är instängd. Hon kan se döda människor och djur på utsidan.

Man får aldrig riktigt veta hur hög väggen är, eller om det rör sig om ngn sorts kupol. Bara att kvinnan är kvar på insidan och behöver lära sig att överleva på egen hand. En sorts dystopi. Det är 40 år sedan Väggen kom ut första gången, och man kan kanske ana en rädsla för atombomben och vad som kan hända när maktgalna män spårar ur.

Det är kvinnans egna anteckningar man läser, och av anteckningarna förstår man att något kommer att gå snett. Vi får följa hennes dagliga vedermödor och glädjeämnen. Hunden som blir hennes trogne följeslagare, kon och kalven, katterna. Djuren skänker tröst och glädje, men för också oro och rädsla med sig. Rädsla över att de kan råka illa ut. Oro varje gång katterna försvinner några dagar.

Man får egentligen inga svar i boken, och ändå så är den så totalt fängslande. Är det verkligen en fysisk vägg? Är kvinnan instängd? Ensam? Är det ett mentalt tillstånd? Är det en traumatsik händelse som utlöser detta tillstånd och så fall vad? När? Ja, allteftersom man läser hopar sig frågorna och man inser att det här är en perfekt bok för en bokcirkel. Jag tror man kan läsa den på hundra olika vis, och även om man skulle tycka eller tro samma så finns det ändå mängder med saker och händelser att diskutera. Rekommenderas varmt!


4 kommentarer:

 1. Håller med! En fantastisk bok! Vi har konfererat om den inne på Kulturkollo http://www.kulturkollo.se/2014/11/21/kulturkollo-konfererar-om-vaggen/

  SvaraRadera
 2. Har så mycket att säga om denna men ändå tar orden slut. Läste nyligen den och älskade också den. Tror att jag fortfarande är lite tagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst blir man helt tagen! Men samtidigt så är det svårt att formulera sig kring vad som egentligen sker i boken. Så himla skickligt skriven ...

   Radera