tisdag 21 oktober 2014

Vitamininjektion i oktoberrusket

Titel; Kanske ihop
Författare; Johanna Lindbäck
Förlag; Lilla Pirat
Recensionsexemplar


Igår fick jag hem den här godingen i brevlådan! Sedan hade jag tur som fick tid över så jag kunde sätta mig och läsa den nästan direkt. Härligt! Kanske ihop är andra delen om Majken och hennes liv och funderingar kring livet. Med allt vad det innebär.

Majken är en cool tjej, inget snack om den saken. Men, hon är inte bara cool, hon är snäll också. Och smart.

Jag tänker inte gå in så mycket på innehåll, mer än att tvåan fortsätter där ettan slutande mer eller mindre. Majken och Ivan träffas fortfarande och det blir ganska pirrigt varje gång de ses ... Men när blir man ihop egentligen? Måste man säga något? Och vad gör man när man är ihop? Kan man vara ihop på olika sätt, och vem bestämmer vilket sätt som är rätt? Inte Belinda i alla fall om Majken får bestämma.

Det är fortfarande lite jobbigt med bästa kompisen, Therese, som envisas med att vara kompis med Belinda också. Majken är inte utanför på något vis, mer än när hon själv väljer att vara det, men det är något som skaver. Kan man göra slut med sin bästa kompis? Är det kanske det som händer när man blir ihop med en kille?

Det här är Johanna Lindbäck när hon är som bäst, tycker jag. Total igenkänning för läsaren, samtidigt som Johanna beskriver vardagsproblem så att de känns verkliga. Verkliga och viktiga. För det är ju så här det är. Livet är för det mesta ingen deckare eller komedi, det är vanliga människor som lever vanliga liv. Vanliga liv som betyder något vartenda ett.

En sak som jag gillar extra mycket med Kanske ihop (jag vet att jag nämnt det här tidigare när det gäller Johanna Lindbäcks böcker, men jag gillar det verkligen jättemycket), är de snälla syskonen. Jag verkligen älskar att Majken har en snäll brorsa och att Ivan har en bra syrra. Äldre syskon som ställer upp när det behövs, utan att det känns överdrivet på något vis. Så himla användbart!

En annan sak jag bara måste nämna är blinkningen till Maggie Stiefvaters 'Frost' (för jag förmodar att det är den som menas?). Sedan blir jag såklart väldigt nyfiken på vad det är för titel av Stiefvater som menas när det inte är Frost som Pontus läser?!? Kretsen? Dödsritten?

Jag har ingen aning om det är en tredje del planerad, men man kan ju alltid hoppas!

4 kommentarer:

 1. Åh jag har helt missat att den skulle komma nu. Inte bra att vara föräldraledig, har ju ingen koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer ihåg att det var helt hopplöst att hålla koll på någonting öht när man var föräldraledig ... Världen utanför den egna bubblan dök upp som en fullständig överraskning lite då och då ;-

   Radera
 2. Hej hej :)

  Jag har nominerat dig i ett award, du får gärna kika in här:
  http://biblioteket.webblogg.se/2014/october/sisterhood-of-the-world-bloggers-award.html

  SvaraRadera