onsdag 21 maj 2014

Ryttarna

Titel; Ryttarna
Författare; Mats Wahl
Förlag; Natur & Kultur
Recensionsexemplar


Ryttarna är första delen i Mats Wahls serie Blodregn, och handlar o Elin och hennes familj. Det här är en ungdomsdystopi, och tankarna går till Hungerspelen, Divergent etc under läsningen. En sådan jämförelse kan man nog inte komma undan, om man väljer att skriva en berättelse i den genren just nu.

Vi har en stark tjej som huvudkaraktär, vi har Sverige i en inte alltför avlägsen men skrämmande framtid, vi har regeringstrupper som sätter reglerna och vi har en motståndsrörelse.

Elin ingår inte själv i motståndsrörelsen, i alla fall inte i den här första delen, även om man ganska snabbt misstänker att det är däråt det kommer att utvecklas. Däremot så är hennes moster är aktiv, och detta gör att hela familjen blir inblandad vare sig de vill eller inte.

I Ryttarna dödar Elin en man från en annan familj, då hon och hennes bror blir överfallna. Det är en gammal fejd som ligger till grund för attacken, och det var i självförsvar som Elin skjuter iväg en pil. Samtidigt tas brodern som gisslan av den andra familjen, och det faller på Elins lott att förhandla sig till ett byte, så brodern kommer helskinnad hem igen.

Det är spännande, och jag blir framförallt nyfiken på mostern. Varför hon valde att gå med i motståndsrörelsen, och var hon befinner sig nu. Jag vill inte avslöja något, men slutet visar på att något gått snett och att familjen nu kan agera för att hjälpa henne.

Jag gillar känslan av en mix av gammalt och nytt Mats Wahl fått till i boken. Det är ultramodern teknologi samtidigt som man får starka förr i tiden-vibbar. I och med att det är en katastrof på grund av miljöförstöring som gör att landet håller på att rasa ihop har man fått ta till alternativa lösningar då det gäller energiförsörjning. Teknologin handlar för övrigt mycket om kontroll. Att ordningsmakten ska kunna se var alla är, vad de köper och vad de gör.

Det ska bli kul att se hur berättelsen utvecklas i tvåan.

1 kommentar:

  1. Hejsan! Vilken fin blogg. Har ni möjligtvis sett vår stora tävling med Bokförlaget Natur & Kultur och Mats Wahl kring Ryttarna? 15000kr och fina bokpaket i prispotten! Kanske något att tipsa era läsare om? :) http://ungdomar.se/blogg/stor-tavling-for-dig-som-ar-kreativ

    SvaraRadera