onsdag 14 maj 2014

Flickan i de vindlande gångarna

Titel; Flickan i de vindlande gångarna
Författare; Moa Eriksson Sandberg
Förlag; Rabén & Sjögren
Recensionsexemplar

Flickan i de vindlande gångarna är en fristående fortsättning på 'Den första flickan skogen möter'. Här är Hanna tillbaka i Rydöbruk. Hon är där för att hälsa på bästa kompisarna Jonna och Sabina. Självklart hoppas hon oclså på att träffa Janek, killen som hon var ihop med innan flytten till Göteborg. Eller, är de kanske ihop fortfarande? Hanna vet inte riktigt. Ingen av dem har gjort slut i alla fall, men de pratar knappt med varandra längre i telefon. Och skriver inte heller längre. Det känns nervöst på alla möjliga plan att komma tillbaka efter det där hemska som hände. Med Linda Palm som blev mördad. Man har fotfarande inte hittat mördaren och människorna i det lilla samhället är fortfarande oroliga och på sin vakt.

Redan dagen efter det att Hanna kommer, händer det en annan hemsk sak. En flicka försöker begå självmord. Som tur är hittas hon innan det är försent, men hon är såpass illa däran att hon ligger i koma och får stanna kvar på sjukhuset.

Jag tycker det här är bra. Det är spännande, med lagom mycket inslag av drömmar och det oförklarliga. Tjejerna beskrivs trovärdigt, och det känns antingen som om Moa Eriksson Sandberg har sin egen uppväxttid i färskt minne, eller att hon pratar mycket med unga i den här åldern.

Just det där med åldern är i så fall det enda problemet med boken. Tjejerna är sådär precis i gränslandet mellan barn och ungdom. De vet om det själva. Det härligt befriande i att få leka ibland, samtidigt som tonårslivet med killar och fester lockar till viss del. Frågan är vem man vill sätta boken i händerna på. Inte innan sexan känns det som. Men, boken är Hcg-klassad och i de hyllorna har man från ca år 4 som plockar böcker. Ibland yngre. Ja, inte helt lätt det där. Att flytta ner den till tonårshyllan känns inte heller helt rätt, för då tror jag inte den går ut. Där kanske den känns för barnslig ... Alltid klurigt det där. Särskilt när det handlar om en titel man vill ska läsas, och det vill jag med den här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar