torsdag 15 november 2012

Nina av en slump

Titel; Nina av en slump
Författare: Michèle Lesbre
Förlag; Sekwa
Recensionsexemplar

Nu har bästa bokcirkeln Bokbubblarna träffats igen, och den här gången bubblades det om Nina av en slump. Vi var ganska överens om att det var en bra bok att cirkla om, där fanns mycket att undra över och diskutera. Vi var också rörande eniga i det att boken är svår att tidsbestämma. Den kunde lika gärna utspela sig på 60 eller kanske 70 talet som på 2000-talet.

Nina av en slump är en sorglig bok, och jag hade faktiskt hoppats lite på ett lite mer hoppfullt slut. Den känns också väldigt fransk.

Nina är en ung tjej som bor tillsammans med sin mamma. Fram tills helt nyligen har mammans senaste pojkvän också bott med dem. men efter ett gräl för mycket flyttade han ut. Ninas förhållande till män, som inte känns helt sunt, var en av de frågor vi diskuterade. Pappan träffar hon inte alls längre, morfadern som det verkar som om Nina hade ett jättefint förhållande med är död. Sedan finns där en vuxen man som hon tillbringar en hel del tid tillsammans med. Pojkvännen, i hennes egen ålder, verkar hon inte alls kär i. Man fick inget riktigt grepp om Nina och hennes relationer med andra människor.

Mamman är ganska självupptagen. Hon är inte alls elak, men verkar egentligen ganska ointresserad av Nina. Hon har nog med sitt. Det ansträngande arbetet på fabriken, strejken, sina väninnor. Där finns nog helt enkelt inte nog med tid för Nina också.

Alltså blir Nina ganska ensam med sina drömmar. Drömmar om att ta sig bort ifrån den lilla sömniga staden, att inte behöva arbeta som praktikant på hårsalongen och att få sin tid i rampljuset.

Vi talade också om slumpen. Sker händelser i våra liv av en slump eller gör vi hela tiden små, små val som leder oss i olika riktningar. Tjechovs pjäs Måsen var även den ett samtalsämne.

Jag tyckte om boken och är glad att jag läst den, att vi valde den som cirkelbok, för jag tror inte jag hade hittat den annars.

Jag vet att än så länge så har Anna, Camilla och Linda skrivit om boken. Kika in där också vetja!

2 kommentarer: