onsdag 5 oktober 2011

Mitt perfekta liv

Titel; Mitt perfekta liv
Författare; Sarah Dessen
Förlag; Rabén & SjögrenMacy försöker genom att kontrollera och planera allt i tillvaron som överhuvudtaget går att kontrollera, hantera sin sorg över pappans alltför tidiga död. Det var under en joggingrunda som han fick en hjärtattack och dog. Macy såg honom ramla ihop, men hann inte riktigt fram. Hon brottas med dåligt samvete över att hon inte var på plats. Pappan hade varit inne hos henne på morgonen och försökt att få med henne ut på en löptur. Hon sa nej och drog täcket över huvudet och försökte somna om innan hon ändrade sig och stack iväg ut efter honom. Bara för att få se honom signa ner och dö.

Jason, Macys pojkvän är ett led i att bli perfekt. Han har verkligen koll på allt, precis allt. Här lämnas ingenting åt slumpen, ingenting görs utan en orsak. Inte heller har man en flickvän som inte passar in i detta in i minsta detalj planerade liv. Här åks det på sommarläger för ovanligt skärpta och ambitiösa ungdomar och här arbetas det extra på biblioteket. Det är en trygghet för Macy att anpassa sig i allt detta. Det är skönt att ruta in sitt liv. Även mamman har gått överstyr i sin oförmåga att hantera sorgen. Hon arbetar istället för att sörja, och i den stressen finns inte något utrymme över att upptäcka att Macy inte mår bra. Den som reagerar är storasyster som inte längre bor hemma.

När Jason är på sitt sommarläger har han ordnat så att Macy ska ta hans plats på biblioteket. Det tar bara en kort stund första dagen innan Macy inser att det kommer att bli en lång och snudd på outhärdlig sommar. De två tjejerna som hon ska jobba med avgudar Jason och Macy känner det som om det tar dem ungefär två minuter att syna hennes bluff och att inse att hon inte alls är den där samlade personen med stenkoll på läget som hon försker vara. De avskyr henne från första stund och låter henne märka det, de hanterar henne som luft och gör allt arbete själva, så det enda Macy kan göra är att sitta rätt upp och ned på sin stol vid informationsdisken och vänta på frågor hon aldrig får.

Mamman är mäklare och är inblandad i planerandet och byggandet av ett helt nytt område med villor, och under en visningskväll av projektet träffar Macy på Wes och de andra som arbetar i cateringfirman mamman har anlitat för kvällen. När det gäller cateringen så är kvällen snudd på katastrof. Det är en helt kaotisk stämning i köket. Mat glöms, brickor tappas och det råder allmän oreda. Macy blir förskräckt för hon vet ju att ingenting annat än perfektion duger åt mamman. Förskräckt men helt fascinerad av människorna som arbetar. Där råder en familjärt avspänd stämning, trots slitet och stressen. Man ser varandra. även om man hälften av tiden skriker åt varandra. Det här är någonting som är så helt annorlunda mot vad Macy är van vid, och ett frö planteras när hon blir erbjuden att jobba extra i cateringfirman.

Sakta men säkert börjar Macy sin väg tillbaka till sig själv, trots protester från mamman, som helst vill att Macy ska fortsätta med sitt jobb på biblioteket, satsa på skolan och definitivt inte tillbringa mer tid med människorna från cateringfirman.

Macys nya vänner bär också de på en stor sorg, mamman till några av dem, som också var syster till kvinnan som driver firman, har gått bort. men istället för att tiga i sin sorg agerar de ut den. Kanske lite väl mycket ibland, men Macy inser att det finns andra sätt än hennes eget och hennes mammas att sörja på. Hon börjar också se sig själv, sin mamma och deras liv genom andra ögon, vilket kanske inte är helt igenom smickrande.

Mitt perfekta liv är en underbar bok, med som alltid när det gäller Sarah Dessen, mycket väl sammansatta personligheter. Hon gör dem levande, varma och mänskliga och hon ger dem fel och brister likväl som positiva och fina egenskaper. Har ni inte läst Sarah Dessen tidigare så börja nu! Det finns än så länge två böcker översatta till svenska; Mitt perfekta liv och Mycket mer än så. På engelska finns många fler så det är bara att sätta igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar