torsdag 29 september 2011

En goding till

Titel; Någons hjälte
Författare; Mårten Sandén
Förlag Rabén & SjögrenÅh vad kul att läsa riktigt bra Hcg! Alltså, böcker för "mellanstadiebarn". Som ju inte finns längre eftersom vi numera har tidigaredel och senaredel... Hur som helst, jag läser ju mest ungdomsböcker, förutom det jag läser för egen del, men en och annan barnbok hinner jag med också. Framförallt nu när jag har lite bokprat med yngre elever. Det är så himla kul när man hittar de där riktiga pärlorna. Och det finns ju några stycken!

Boken om Ville i förra inlägget är en ny given favorit och här kommer en till; Någons hjälte av Mårten Sandén. Jag småskrattade boken igenom och blev helt betagen av huvudpersonen Victor Stenhammar alias
mr Vic. Victor är en helt underbar kille i sexan på Backalundsskolan. Han har en storasyster som heter Gabbi och två småbrorsor, Hampus och Rasmus. Gabbi går i nian och är lite läskig. Det är inte bara Victor som tycker det, utan de flesta av eleverna på skolan. Till och med supersnygga, supercoola och som det visar sig jättesnälla Lina Davidsson i 7D. Lina Davidsson som Victor är hemligt förälskad i och som han aldrig i livet skulle våga prata med.

Nu är det dags för skolans årliga Stjärncabaré, som ingen mer än Lina (som inte bara är supersnygg utan sjunger bra också) någonsin anmäler sig till. Victor både vill och inte vill. Han är riktigt duktig på att trolla, men är rädd att han ska göra bort sig för tid och evighet om han får för sig att ställa upp i cabarén.

Samma dag som anmälningstiden till cabarén går ut, får Victor sig en överaskning som heter duga när han kommer hem. Storasyrran nästan slänger in honom i bilen och iväg bär det till ett barnkalas där mamman har lovat att Victor ska trolla...Victor har lyckats förtränga det hela och blir mycket förvånad över att det redan är dags. I bilen lyckas Gabbi och Victor blanda ihop sina väskor, och det är när Viktor efter kalaset och trolleriet (som gick oväntat bra!) upptäcker detta som det ena avlöser det andra. Victor hamnar i situationer han aldrig trodde han skulle befinna sig i, och det är med nöd och näppe han klarar sig ur dem. Med god hjäp från oväntat håll ska tilläggas.

Det är alltid svårt att hitta roliga böcker när någon frågar efter det. Det är ju Bertböckerna såklart, och några till, men de är inte många. Nu har jag en till som jag lugnt kan plocka fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar