torsdag 13 oktober 2011

Vad synd

att det finns så många riktigt dumma vuxna i

Titel; Det gömda huset
Författare; Vanja Persson
Förlag; Magic Wonders

Annars är det en riktigt bra, lite spännande och mystisk historia. Men åh, vad trött jag blir på dumma, mjäkiga och mesiga vuxna i en del böcker för barn. Här är det Ninni som har flyttat med mamma och lillasyster till mammans nya mans hus. Hon får tränga in sig tillsammans med lillasyster, som hon visserligen tycker mycket om, men som blir otroligt särbehandlad av mamman och pappan. Av pappan för att det är hans riktiga dotter, vilket Ninni inte är, och av mamman för att hon antingen inte förstår eller inte ser vad som pågår, eller för att hon inte har något att sätta emot, om det är han som har pengarna? Men vilken mamma skulle inte reagera om äldsta dottern inte får följa med på McDonalds utan får käka müsli istället? Eller som inte får vara på Fritids med sina klasskompisar för att hon ska passa lillasyster när pappan egentligen bara tittar på TV? Hmm, inte helt trovärdigt.Och fröken i skolan sedan. Hjälp! Urtypen av stenåldersfröken, som det förhoppningsvis inte finns så många kvar av. Som säger t ex; "-Jag vet inte vad du är van vid, men på den här skolan sover vi inte på lektionerna, fortsatte läraren" (s. 22) , "Jag ska nog hålla ögonen på dig. Du ska inte tro att du kan komma hit och försöra stämningen i klassen." (s. 41) "Ja, det ser man vad du är för sort......Dig behöver man hålla extra koll på." ( s. 41)

Men, om man bortser från de chablonartade dumma vuxna karaktärerna är det som sagt en riktig bra historia. Ninni hittar vid ett av sina ensamma strövtåg ett gammalt fallfärdigt hus där det bor en gammal tant. Först blir hon rädd och vill bara springa därifrån, men tanten drar iväg med henne in i huset och ger henne ett uppdrag att utföra. Det här uppdraget, som Ninni från början inte alls förstår sig på eller bryr sig om för den delen, gör så att saker och ting börjar ändra sig. Ninni får t ex en kompis i skolan, och hon vågar säga till sin pappa att hon faktiskt vill fira sin födelsedag på den faktiska dagen.

När det sedan visar sig att huset faktiskt inte finns utan är rivet sedan länge och att flickan som bodde där omkom i en bussolycka för längesedan blir det både mystiskt och spännande. Bra att läsa om man går i fyran, femman eller sexan tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar