tisdag 7 juli 2015

Kurragömma

Titel: Kurragömma
Författare: Petrus Dahlin
Förlag: Rabén & Sjögren
Recensionsexemplar


Kurragömma av Petrus Dahlin är riktigt läskig! Jag tyckte hans Hjärtlös som kom ut förra året för samma åldersgrupp var läskig, men den här är snäppet värre ändå. Missförstå mig rätt, jag tycker den är bra. Bra men läskig.

I kurragömma åker Astrid och hennes mamma till Spanien för att vandra. Man förstår att pappan har gått bort ganska nyligen och att detta var hans resa egentligen. Han hade kartor där han hade märkt ut vandringsleder etc, som Astrid och hennes mamma nu har med sig och ska utgå ifrån.

De har hyrt en liten isolerad stuga som de ska ha som bas. Nästan direkt när de kommer fram får mamman ett samtal från jobbet som gör att hon måste ge sig iväg direkt igen. Astrid vägrar att röra sig ur fläcken och efter lite dividerande kommer de överens om att Astrid ska stanna i stugan, ensam. Det handlar bara om en enda natt och sedan ska mamman vara tillbaka och de ska börja sin vandring.

Nu dröjer det lite länge än en natt och att vara helt ensam i stugan blir inte riktigt som Astrid tänkt sig. Bland annat upptäcker hon blöta fotspår av barn på verandan när hon vaknar och hon får också besök av en hund som hon finner lite skrämmande. Det blir inte bättre när människorna hon möter i byn blänger på henne och säger åt henne att gå därifrån. Hon blir lite gladare när hon träffar på några barn som verkar vilja vara med henne, även om hon tycker att det uppträder lite märkligt.

Bland pappans papper hittar hon information om en tragisk olycka som hänt i den lilla byn. Sjön som finns en bit ifrån stugan är egentligen en anlagd damm med en gammal by under ytan. När man drog igång dammen hade några barn som tidigare bott i byn smugit sig tillbaka och lekt kurragömma i de övergivna husen. De drunknade, och sedan dess är det ingen som vill närma sig dammen, och det dröjde inte länge förrän historier om spökbarn som vill åt andra barns själar började cirkulera i området ...

Som sagt, spännande som sjutton, och jag är ganska säker på att Kurragömma kommer vara ganska lätt att sälja in hos 10-12 åringarna till hösten när våra bokprat drar igång igen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar