torsdag 25 augusti 2011

Vit katt och red glove

Titel; Den vita katten & Red glove
Författare; Holly black
Förlag; B Wahlströms & Margareth K. McElderry Books


Jag är väldigt förtjust i Holly Blacks nya serie, Berörarna. Jag läste den första på svenska och den andra på engelska, och kommer förmodligen även läsa trean på engelska. Inte för att översättningen på något sätt var dålig, utan för att jag vill veta vad som händer! Så fort som möjligt!

Den vita katten träffar vi Cassel, som är den enda i sin familj av berörare, som inte har gåvan, eller kanske man ska säga förbannelsen. Är man berörare har man förmågan att manipulera känslor, död, lycka, drömmar etc. Eftersom det är olagligt att använda sig av dessa förmågor är det ingenting man talar högt om. Alla bär handskar, dels för att det inte ska synas vem som är berörare och vem som inte är det, men också för att skydda sig själv och andra mot att bli berörd. För vem vill exempelvis få sina drömmar manipulerade? Kanske förmås att utföra handlingar i sömnen som man aldrig skulle gjort om man var vaken? Eller vem vill få sina minnen raderade?

Även om Cassel inte har någonting att dölja i och med att han inte är berörare, betyder det inte att han inte har andra hemligheter. För tre år sedan dödade han sin vän, Lila, som han också alltid varit hemligt förälskad i. Han minns att han gjorde det. Eller? Hans minnen börjar spela honom spratt, samtidigt som han börjar drömma en massa underligheter. Sedan är det den där vita katten i hans drömmar, som känns så verklig. En natt vaknar han ute på taket till huset där han har sitt studentrum. Den episoden slutar med att hans familj får ta honom ur college, tills saken är utredd. Skolan kan inte ta ansvar för nattvandrare. Under tiden han är ifrån skolan börjar han få tillbaka minnesfragment och förstår allteftersom att något är fel. Någon eller några är inne och korrigerar hans minnen. Välskrivet och spännande! Något för Twilight, Frost och Fallen ängel läsare, absolut, men inte bara. Det här är lika mycket kärlek, relationer och framförallt spänning, som fantasy.Om jag inte ska avslöja för mycket om vad som händer i ettan, så blir det helt omöjligt att skriva någonting vettigt om Red glove! Så, jag nöjer mig med att nämna att den fortsätter där ettan slutar och att jag tycker den håller måttet. Lika spännande och nästan beroendeframkallande. Väntar redan som sagt på att få läsa trean...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar