tisdag 9 augusti 2011

Juli

Titel; Juli
Författare; Tania Kjeldset
Förlag; Rabén och SjögrenDet här gillade jag verkligen. En otroligt fin och lite lågmäld skildring av ung kärlek, vänskap och det ibland besvärliga med att växa upp.

Handlingen utspelar sig på en ö, Shröderön, där Elin alltid tillbringar sommarloven tillsammans med sin bror och farmor. Sara, kompisen som hon tillbringar sina somrar med, men inte har någon kontakt med under vinterhalvåret är på plats som vanligt, men något har hänt under vintern. Det känns inte lika bra med Sara längre. Redan i slutet av förra sommaren visade Sara upp sidor som Elin antingen inte märkt tidigare, eller så kanske de inte funnits där tidigare. Sidor av svek och manipulerande. Sidor som Elin tycker riktigt illa om. Tjejernas relation , och då framförallt Elinas tankar och känslor, skildras så fint. Hur svårt det kan vara att bryta ett mönster, när man både vill att allt ska vara som tidigare, samtidigt som man vill stå upp för något eller någon och inte låta sig dras med i händelser man inte valt själv. Den där fruktansvärt jobbiga känslan när man gjort eller sagt något som man vet är fel, fast nu har det gått för långt för att stoppas, och man bara vill ha allt ogjort. Som läsare känner man starkt med Elin.

Den nya killen, Kato, som bor på ön över sommaren tillsammans med sin mamma konstnären kommer att betyda en hel del för Elin. Också Kato får man väldiga sympatier för. En kille som fått ta ett alldeles för stort ansvar alltför tidigt i livet. Men kanske tack vare detta tidiga ansvar har han också utvecklat en förmåga att kunna umgås med olika sorts människor. Han är duktig på att se andra människor och deras behov, och han bryr sig inte särskilt mycket om vad andra människor säger och tycker.

Jag hoppas att Juli bara är den första ungdomsboken av Tania Kjeldset som översätts till svenska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar