söndag 1 oktober 2017

Det livsfarliga grupptrycketDet livsfarliga grupptrycket med Katarina Wennstam och Lotta Olsson. #bokmässan2017 #bibliotekskatten 

Ett samtal om Wennstams nya bok Gänget. En bok om hierarkier och grupptryck. Hon har lite vänt på perspektiven och skriver här om sexuella övergrepp ur förövarens vinkel. 

Positivt i detta är att under tiden 1997, när Katarina Wennstam började arbeta som kriminalreporter, fram till 2017 har det faktiskt hänt en del med vår lagstiftning.

De diskuterar gruppdynamiken. Vad händer med individen i gruppen? Grupptryck skapar förövare.

Något som det alltid, eller ofta i alla fall, blir missförstånd om är stt feminism också (såklart!!!) också handlar om mäns rättigheter och liv. Feminism handlar om jämnställdhet. Det låter så himla enkelt och självklart när Wennstam beskriver det. Jag önskar det var lika enkelt att uttrycka i vardagen när man hamnar i diskussioner om feminism. Att man inte alltid ska hamna i försvarsställning.

Intressant om skillnaden när det gäller näthat mot kvinnor och män. Männen kan få fruktansvärda hot som t ex "jag ska döda dig", men kvinnorna får höra "Jag ska våldta dig etc etc och SEDAN ska jag döda dig".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar