torsdag 12 februari 2015

Uppdrag Roxera

Titel: Uppdrag Roxera
Författare: Peter Ekberg
Förlag: Berghs

Uppdrag Roxera är Peter Ekbergs tredje del i serien om Arena, Birk och de andra på rymdskeppet Voya. Voya har varit på väg från jorden i över 8000 år. Målet är planeten Roxera, där man tror att människor ska kunna leva. Anledningen till att Voya lämnade jorden var att planeten var så gott som helt förstörd av oss människor. Man var helt enkelt tvungen att hitta andra planeter i vårt solsystem att kolonisera, för att människan skulle överleva.

Mycket har hänt på vägen och många generationer har levt hela sina liv ombord på rymdskeppet. 

Plötsligt får Voya sällskap i rymden av det mindre och mer avancerade rymdskeppet Silverstjärnan. Ingen vet varifrån det kommer eller vem som är ombord. Självklart blir Arena och hennes vänner inblandade i äventyret att utforska Silverstjärnan. 

I andra delen byggs skeppet Aurora enligt ny teknik och det är meningen att Voya ska skicka en förtrupp till Roxera. Allt går inte helt enligt plan, men tillslut kommer Aurora ändå iväg.

I denna tredje del kommer, efter en mycket äventyrlig resa, Aurora fram till sin slutdestination där det väntar en eller kanske flera överraskningar.

Det är spännande och jag gillar det tydliga greppet med miljötänk i de här böckerna. Jag tycker Peter Ekberg lyckas få in ett viktigt budskap i sin berättelse utan att det känns som pekpinnar. Det finns mängder av olika områden att diskutera i böckerna om Arena gällande exempelvis vår planet, ansvar inför kommande generationer, rymden och mycket mycket annat.

Jag vet inte riktigt om det är tänkt att komma ytterligare delar i serien. På ett sätt känns det som om uppdraget är slutfört i o m att man har nått fram till Roxera och lyckats landa. Samtidigt så är det ju så mycket kvar att utforska och skriva om! En helt ny planet ... Tänk vilka möjligheter. Att komma till en planet där ingen mänsklig varelse tidigare satt sin fot. Tanken svindlar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar