måndag 29 april 2013

Det går bara inte

Titel; Det går bara inte
Författare; Camilla Jönsson
Förlag; B Wahlström
Recensionsexemplar

Emelie i Det går bara inte går estetprogrammet på gymnasiet. Hon gillar musik, lyssnar mest på hårdrock, har några nära vänner och trivs nog ganska bra med livet i största allmänhet. Hon har ingen kille/tjej. Hon har inte träffat någon hon tycker tillräckligt mycket om helt enkelt, för att det ska bli något mer allvarligt av det hela. Tills nu då. När hon träffar två killar hon blir väldigt intresserad av, på samma gång. Inte helt lyckat.

Först ut är Viktor som går på samma skola som Emelie. De delar musikintresset och efter att ha tagit mod till sig ett bra tag frågar Viktor om Emelie vill gå på en spelning tillsammans med honom. Det ena ger det andra och snart ses de rätt ofta utanför skolan och det är tydligt att de båda vill att det ska bli någonting mer än bara vänskap.

Samtidigt träffar Emelie Sander, som är lite äldre, som hon faller handlöst för. Innan hon vet ordet av umgås hon med båda två, och känner sig hemsk när hon får ljuga och undanhålla saker för dem båda. Till råka på allt har Emelie en bästa kompis, Stina, som tydligt talar om för Emelie att det hon gör inte är rätt emot någon, allra minst henne själv, och att hon måste bestämma sig. Emelie inser ju egentligen att Sina har rätt, men när hon är mitt upp i det hela känner hon sig bara orättvist behandlad.

En sak som jag tycker var fin i boken är att man får följa hur förhållandet mellan Emelie och hennes storasyster växer. Från början har de ingen direkt kontakt alls, men när Emelie får det svårt och är ledsen över hur saker och ting utvecklar sig, ställer storasystern upp och tröstar. Det är också bra beskrivet om hur osäkert det kan kännas i ett helt nytt förhållande när man är sådär ung. Hur vet man om man är ett par helt plötsligt? Är det någonting man måste säga högt, eller bara blir det så efter ett tag?

Det här blir ingen favorit för mig, men det är ändå ett angeläget ämne som jag kan tänka mig lockar från 14 och uppåt kanske. Slutet fick mig att undra lite om det kommer en fortsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar