torsdag 6 december 2012

Norrlands svårmod

Titel; Norrlands svårmod
Författare; Therése Söderlind
Förlag; Wahlström & Widstrand

Anna är bara sju år när en av hennes äldre bröder försvinner spårlöst under en älgjakt. Man hittar aldrig Charlie, och får alltså aldrig reda på vad det var som egentligen hände eller om det är något brott inblandat. Familjen repar sig inte efter förlusten och det hela slutar riktigt illa med att Anna blir föräldralös. Den andre brodern försvinner ur hennes liv, och Anna själv växer upp med mammans systers familj.
Något fattas Anna under hela uppväxten. Så många frågor och ingen som kan eller vill ge några svar. Anna är vårdslös med sig sig själv som barn och även som vuxen. En stark anledning till att hon mår dåligt, förutom den att hon aldrig fått veta vad som egentligen hände hennes familj, är en olyckshändelsehändelse i samband med en häftig förälskelse i tonåren. En förälskelse som nästan gränsar till besatthet.  Det hela slutade så illa att hon skadades så svårt att hon tillbringade en mycket lång tid på sjukhus.

Norrlands svårmod är en debut och definitivt någonting mycket mer än en deckargåta. Det är ett familjedrama med många mörka hemligheter och jag var helt fast redan efter några sidor. Det känns lite Åsa Larsson. Det kanske är att den till viss del utspelar sig i norra Sverige, men jag tror att det är något mer än så. Det där lite mustiga och täta som man får hos Åsa Larsson, och som jag nu tycker att jag också hittat  hos exempelvis Tove Alsterdal. Nu kommer Therése Söderlind med sin andra roman i mars 2013 och jag kommer definitivt att ha den under bevakning!

1 kommentar:

  1. Åh, en känsla av Åsa Larsson :) Får nog ta och knuffa upp den här boken i läslistan.

    SvaraRadera