måndag 30 januari 2012

Att dö mer än en gång

Titel; Resten får du ta reda på själv
Författare; Lauren Oliver
Förlag; Bonnier Carlsen
RecensionsexemplarDen 12 februari firar Sams skola "Cupid day" eller "Amordagen". Någonting som man innerligt hoppas att svenska skolor aldrig ska komma på tankten att göra. Jag hoppas verkligen att det inte förekommer i alla fall. Det innebär, i Resten får du ta reda på själv, att det finns rosor att köpa och sedan så springer det omkring yngre elever och delar ut till de som har fått rosor beställda i sitt namn. Hemska tanke! Tänk på de stackare som inte får en enda ros...

Nu är det här inget bekymmer för Sam och hennes kompisar. De tillhör nämligen den absolut coolaste klicken på skolan. De bestämmer i stort sett allt och gör som de vill. Självklart får de också flest rosor.

Boken börjar alltså på morgonen den 12 februari, och Sam kliver upp, blir hämtad av sin bästa kompis och tillsammans med två andra (de är fyra stycken i deras gäng) åker de till skolan. Det är inte bara Amordagen, det är också den dag då Sam bestämt sig för att bli av med sin oskuld tillsammans med sin pojkvän, som också han tillhör det absoluta toppskiktet.

Dagen går som planerat, i skolan samlar de in sina rosor, på kvällen åker de på fest hos Kent, en kille som gör lite som han själv vill. Han inordnar sig inte, och det hör till saken att Sam och Kent var kompisar när de var små. Men inte nu längre, eftersom han inte anses tillräckligt cool. Planen är att Sam och pojkvännen ska lämna festen tidigt och fortsätta hem till honom ensamma, bara de två.

Nu blir det inte så. Två, eller egentligen tre avgörandehändelser gör att det absolut inte blir som Sam tänkt sig. För det första så kommer en av de tjejer som Sam och hennes kompisar ständigt trakasserar till festen. Det  här en av de tjejer som Sam och hennes gäng har riktat in sig särskilt på då det gäller att göra livet till ett helvete. De är riktigt taskiga, inte bara små vassa kommentarer, utan mycket värre än så. Grejen är att det är egentligen Sams bästa kompis som börjat med det här och ingen vet egentligen varför. Hon fullkomligt öser ur sig galla så fort den här tjejen visar sig. Nu är hon på festen, och hon ser fantastisk ut. Hon går raka vägen fram till Sam och hennes kompisar, talar högt och tydligt om för dem vad hon tycker om dem, och vänder sedan på klacken och går. Det andra som händer är att Sams pojkvän blir så full så Sam lämnar festen utan honom.

Det tredje är att när tjejerna sitter i bilen på väg ifrån festen så hör Sam hur någon ropar sågonting, sedan kränger bilen till och sedan känner Sam en starkt genomträngande smärta, inte likt någonting hon tidigare känt. Sedan dör Sam.

Men, och här kommer själva upplägget, nästa morgon ringer klockan som vanligt, det är den 12 februari och Sam får ta sig igenom samma dag en gång till. Det är bara det att nu vet hon hur dagen kommer att sluta.

Jag tyckte om det här, det är spännande och det är ett annorlunda upplägg,. Men, boken är för lång. Detta är ju en vuxen läsares synpunkt och jag tror inte alls att ungdomar/unga vuxna kommer att tycka likadant. Jag tror det här blir en hit, jag tror de kommer att älska den. Jag kunde också reta upp mig lite på att det kändes som om det blev ett religiöst tema, som att är du dum så gör det ont att dö och du kommer till helvetet men är du snäll och gör bra saker så känns allt bra och du kommer till himmelen.

Men, som sagt, på det stora hela så tyckte jag om den och ser mycket fram emot att läsa Lauren Olivers nästa bok; Delirium, som kommer ut nu i vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar