onsdag 20 november 2019

Träffsäker betraktelse av ett släktkalas





Forslind förmedlar finstämt och inkännande känslan av ensamhet i ett rum fullt med andra människor

Ebba Forslind är barnboksförfattare och illustratör, verksam i Stockholm. ”Fastrarna” är Forslinds andra bilderbok på Urax förlag och hon står för både bild och text. Urax bildades 2012 och gav fram till 2018 då förlaget lades ner, ut ca 10 bilderböcker om året.  

Illustrationerna i ”Fastrarna” är varma med mjuka konturer. De förmedlar trygghet och lugn, och samspelar fint med texten  Precisa detaljer, som att bilderboken ”Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin” av Elsa Beskow finns med, tillför ett ytterligare lager i berättelsen. . ”Boken är jättegammal och trasig och någon har ritat på nästan alla sidor".

”Fastrarna” har ett liggande format och typsnittet förstärker intrycket av att det är ett barn som berättar. En av sidorna på varje uppslag består av en helsidesbild, medan motsatta sidan består av  text samt en mindre bild, vilket ger en bra rytm i läsningen.

Berättelsen beskriver, ur barnperspektiv, hur det känns att befinna sig i ett sammanhang där man inte alls vill vara. Det finns inga leksaker och inga jämnåriga att leka med. Allt känns tråkigt och fult, fram tills dess att fastrarna gör entré. 

De tre unga kvinnorna synliggör varsamt flickan i berättelsen. De visar omtanke och har en förståelse för situationen hon befinner sig i. Flickan lyfts fram och får vara i centrum, vilket gör att hon istället för ett utanförskap känner sig utvald och välkommen.

Att som barn bli sedd och tagen på allvar, och hur man som vuxen kan göra stor skillnad genom att engagera sig i barnet är boken ärende. Fastrarnas inkännande agerande leder till att flickan i berättelsen känner sig inkluderad. Som ringar på vattnet uppmärksammar sedan flickan i sin tur sina småsyskon på ett fint sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar