tisdag 29 oktober 2019

En julsaga som berättar hur det egentligen gick till i våra vanligaste folksagor!Jag har precis läst Mats Strandbergs 'Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem', med illustrationer av Sofia Falkenhem. Man känner väl igen sig i Falkenhems bildspråk, hon har ju dels arbetat med Mats Strandberg tidigare i serien om lilla söta monstret Frank och med Petrus Dahlin i serien om Kalle Skavank och mycket mer.

Här har vi en julsaga som är uppdelad i 24 kapitel, perfekt alltså för att läsa ett kapitel om dagen med början första december, som en julkalender. Vi får träffa kentauren Ken som blivit bortrövad från sitt hem och sina föräldrar av en ond clown som kidnappade honom till en cirkus. Nu har han blivit räddad och har precis givit sig iväg på en lång vandring hemåt för att återse sin familj.

På vägen får han sällskap av t ex en prinsessa som självvalt stängt in sig i sitt slott för att hon vill vara ifred, en häxa som råkat ut för två barn som ätit upp hela hennes hus och en varg som blivit utsatt för mordförsök då han hjälpte sin vän, Rödluvans mormor, under hennes sista svåra tid innan hon dog. Ja ni hör ju, några av våra vanligaste folksagor har i alla år blivit helt fel berättade! Nu först kommer sanningen fram.

Det här är en jättefin berättelse om vänskap, rädslor och om att göra det som är rätt och att våga utmana sig själv för att hjälpa andra såväl som sig själv. Samtidigt så kan man läsa den som ett fartfyllt äventyr med många hinder på vägen som våra hjältar och hjältinnor måste parera på vägen. En riktig road movie i sagans format. Spännande och uppfriskande.

Falkenhems illustrationer samspelar fint med texten. Vinterbilderna med mycket svart, vitt och olika nyanser av blått tycker jag särskilt mycket om. Det finns några uppslag med bland annat mörkt svart vatten, isberg och tomtens renar som jag vill titta på om och om igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar