onsdag 4 juni 2014

I huvudet på Colin Fischer

Titel; I huvudet på Colin Fischer
Författare; Ashley Edward Miller & Zack Stentz
Förlag; Bonnier Carlsen

Ni vet sådana där böcker som man "vet" redan innan man läser första sidan, att man förmodligen kommer att gilla? En sådan bok var "I huvudet på ... " för mig. Man kan ju bli oerhört besviken på sådana böcker, Jag menar, herregud, vilka förväntningar att leva upp till. För boken. Jag kan ju säga att jag blev inte besviken den här gången. Inte alls, snarare tvärtom, jag tycker väldigt mycket om Colin Fischer-boken.

Colin är speciell. Han tycker inte om att man rör vid honom, han kan inte tolka ansiktsuttryck (han har en lista över olika uttryck som han använder sig av. Mycket smart!) etc. Colin har Asbergers syndrom, och är väldigt medveten om detta. Han har utvecklat metoder för att klara tillvaron. Bland annat har han alltid med sig sin älskade anteckningsbok, där han skriver upp allt som kan vara bra att komma ihåg. Eller undersöka. Det kan exempelvis stå som på s. 33 i boken "Rudy Moore: Intelligent. Farlig. Undvik". Korta små noteringar som gör att han minns.

Colin lider visserligen av Aspergers syndrom, och han har vissa så kallade brister när det gäller sociala kompetenser, men, han har ett fantastiskt minne och ett fantastiskt sinne för detaljer. Så, när någon har med sig en pistol till skolmatsalen och ett skott går av, så är det bara Colin som med sin slutledningsförmåga kan berätta vem det var. Dessutom kan han berätta varför personen i fråga gjorde det. Problemet är bara att ingen vill lyssna på hans förklaring.

Jag tycker det här är lysande. På ett mycket enkelt och tydligt sätt visar författarna hur en person med Aspergers kan tänka, vilket gör det lättare för oss som inte har kommit i kontakt med så många människor med Aspergers, att lättare förstå. Det framstår helt logiskt. Den här boken vill jag gärna ta med på mina bokprat med exempelvis nior i fortsättningen. Det borde också vara en väldigt bra bok att samtala om i en bokcirkel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar