tisdag 18 mars 2014

Tur gånger tre

Titel; Tur gånger tre
Författare; Sheila Turnage
Förlag; Rabén & Sjögren

Mo har verkligen haft tur x tre. För det första så såg hennes mamma till att binda fast henne ordentligt på den där reklamskylten, den där stormiga natten då hon föddes, innan hon skickade iväg henne utför den översvämmade floden. För det andra så hade hon tur att Översten kraschade sin bil precis vid floden så han fick syn baby-Mo som kom glidande i vattnet. För det tredje så föll det sig så väl att miss Lana bestämde sig för att behålla Mo som sin egen dotter. Givetvis efter att först ha försökt få reda på vem hennes riktiga mamma var.

Det är sedan något som Mo fortsatt med, att försöka få reda på var hennes riktiga mamma är och varför hon bestämde sig för att inte behålla Mo den där stormiga natten för 11 år sedan. Oftast så går det till så att hon skriver meddelanden som hon stoppar i flaskor, som flaskpost, som snälla människor sedan hjälper henne att slänga i floden från lite olika ställen. Hittills har ingen mamma hört av sig, men Mo känner sig ändå ganska hoppfull.

Mo trivs på det stora hela ganska bra med livet. Det enda bekymret egentligen (förutom det där med att hitta sin riktiga mamma då) är väl att hon skulle önska att de var mer som en vanlig familj. Översten, miss Lana och Mo. Hon skulle, om hon fick välja, vilja att de var lite mer normala.

Men, en dag kliver kriminalassistent Joe Starr in genom dörrarna på caféet som Översten och miss Lana driver, och efter det blir ingenting sig lik.

Jag gillar det här. Det är en lite annorlunda bok, med mycket humor men absolut ingen gapskrattshumor. Mo är en klurig, smart, brådmogen och modig unge som det är stört omöjligt att inte falla pladask för. En väldigt mysig sak i boken är Mos förälskelse i bästa kompisens storebror. Det är nästan ingen förälskelse, utan mer dyrkan. Helt öppet dessutom. Mo är inte den som hymlar med saker och ting.


Jag gillar också överraskningsmomenten i boken, som gör att den blir riktigt intressant att läsa, även som vuxen, för sin egen skull. Jag vet inte alls i nuläget om det kommer en fortsättning på Tur gånger tre, eller om det är någon annan titel på gång av Sheila Turnage, men jag hoppas det. Det behövs sådana här böcker för den här åldersgruppen. Spännande, välskrivet och med en helt egen berättarröst. Mer sådant, och bra gjort Rabén & Sjögren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar