fredag 23 december 2011

Horses, horses, horses # 3?

Titel; Vem är du Johanna
Författare; Lin Hallberg
Förlag; Rabén & SjögrenJag vet inte riktigt om man kan kalla Vem är du Johanna för en hästbok? Den är så mycket mer. Visserligen har hästarna, och att vara en "hästtjej" en central roll igenom hela boken, men det är absolut ingen traditionell hästbok som vi är vana att läsa dem.

Johanna är född på Island med mamma, pappa, farmor, farfar och hästarna. Alltid hästarna. När mamman inte stod ut längre, med ensligheten och med det tysta i människorna runt omkring henne tog hon Johanna med sig och flyttade hem till Sverige.

Det går inte dag i Johannas liv då hon inte tänker på Island, resten av familjen och hästarna. För att överleva lägger hon all sin kärlek och tid på en liten mörkbrun ridskolehäst som heter Kasper. Men en dag händer det ofattbara och Kasper finns inte längre, och Johanna börjar sörja. Från början sörjer hon förlusten av Kasper, men allteftersom tiden går övergår sorgen i någonting annat. Hon sörjer någonting hon inte riktigt minns längre. Sin förlorade barndom på Island.

Sorgen övergår i ett destruktivt beteende och till slut skickar mamman iväg henne till Island och pappan. Väl tillbaka på ön som hon så länge drömt om blir det inte helt lätt att anpassa sig. Hon är inte sex år längre, det har hänt en hel del.

Jag tycker väldigt mycket om det här. Jag har läst en massa hästböcker och en hel del av Lin Hallberg (även hennes kompisserie), och tyckt om det jag läst, men jag undrar om det här inte är den bästa? Mer sådant här! Jag har ännu inte läst Adzerk - den vita hingsten, men det kommer jag absolut att göra.

Se där! Ett inlägg till i min lilla serie horses, horses, horses!

2 kommentarer:

  1. Jaa! Hästböcker!!! Lin Hallberg har jag läst tidigare och gillat, det här kanske är nästa steg :)

    SvaraRadera
  2. Hästböcker ÄR kul! Jag gillar både de sk traditionella och de här lite annorlunda. Är väldigt sugen på att plöja igenom mina gamla Jill böcker, av Ferguson. De här verkligen älskade jag när jag var i 10-12 årsåldern och läste hur många gånger som helst. Skulle vara roligt och se hur/om de håller idag.

    SvaraRadera