tisdag 10 juli 2018

Then she was gone/Och sen var hon borta


Jag gillade verkligen Then she was gone av Lisa Jewell. Jag har inte läst allt av Jewell, men tror nog jag gillat det jag har läst. Flickorna i parken var nog den senast och den tyckte jag verkligen om. Fågelburen och Den tredje hustrun likaså. Jag har inte läst Jag fann dig, men har den hemma så den kanske kommer med i min sommarläsningshög. Som ändrar sig dag för dag, om inte timme för timme ...

I "Then she was gone" träffar vi Laurel vars femtonåriga dotter, Ellie, spårlöst försvann för tio år sedan. Laurels liv, ja hela familjens liv, slogs i spillror. Nu lever Laurel ensam och har ett ansträngt förhållande till sin exman och deras två andra barn. Hon är ensam och sörjer fortfarande självklart, sin förlust.

En dag träffar hon en man och blir förälskad. Men, det är väl många sammanträffanden för att Laurel ska kunna bortse från att något kanske inte är helt som det skall vara. Första gången Laurel känner oron hugga till ordentligt är när hon för första gången träffar mannens dotter. Hon är nämligen kusligt lik Ellie.

Det här blev en riktig bladvändare för mig, och var kanske just den bok jag behövde för att komma i rätt semesterläsningsstämning (långt konstigt ord!). Man sugs snabbt in i berättelsen och man (läs jag) ville inte lägga ifrån mig boken innan slutet. Jag frestades vid ett par tillfällen att bläddra fram och läsa lite sporadiskt från några slumpmässigt utvalda sidor, men jag motstod frestelsen!

Att det hela utspelar sig i London är också alltid ett plus tycker jag. Jag gillar att läsa böcker som utspelar sig i en av mina favoritstäder. Känns hemtamt och tillför en extra dimension. Jag läste någonstans att i och med denna bok så skulle Lisa Jewell ta steget från spännande relationsromaner till att skriva en riktig thriller, men jag vet inte jag ... För mig är detta en psykologisk spänningsroman med komplicerade och dysfunktionella familjer och karaktärer. Precis som jag vill ha det! Men jag tycker nog att den är skriven lite i samma anda ändå som exempelvis "Flickorna i parken". Bra är det hur som helst!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar