fredag 6 juli 2018

Felsteg


Felsteg av Maria Adolfsson var precis vad jag hade hoppats på. En ny och fräsch serie som har något helt eget och nytt att komma med, även om det i o f är en lite trasig och sliten polis(kvinna) som huvudkaraktär. En av anledningarna till att jag gillade det här så mycket är helt klart den fiktiva miljön, Doggerland.

Så himla smart att förlägga handlingen till en ö-grupp mitt i Nordsjön, som inte existerar i verkliga livet. Jag blev nyfiken på direkten när jag hörde talas om boken. Doggerland! Detta häftiga område som faktiskt fanns under den senaste istiden och säkert tusentals efteråt. Här kan man läsa en intressant artikel av Karin Bojs om Dogerland ur DN från den 18 januari 2015 och här kan man läsa en artikel ur Illustrerad vetenskap från den 2 oktober 2012. Så fascinerande.

Det är perfekt tycker jag, att kunna blanda redan befintliga närliggande kulturer och traditioner som det brittiska och det nordiska, och göra det till Doggerlands egna traditioner och vanor. Vi känner igen oss, men det är ändå nytt. Snyggt drag.
I Adolfssons Felsteg existerar alltså ö-gruppen Doggerland fortfarande och den består av tre huvudöar, Heimö, Nooröö och Frisel. Boken börjar under den kväll då man firar oistra, en stor årligen återkommande ostronfest. Kriminalinspektör Karin Eiken Hornby har återvänt till Doggerland efter ganska lång tid i England. Någonting, i början av boken får vi inte veta vad, har hänt henne och hennes familj i England. Någon sorts olycka som gör att hon ensam har återvänt till Doggerland. Under oistra sker ett mord, en kvinna blir mördad, och kvinnan är ingen mindre än Karens chefs fd fru och numera Karens granne.

För att inte behöva gå ut med var hon själv befann sig under mordnatten får Karen gå försiktigt tillväga när hon blir tillsatt att leda utredningen. Spåren leder långt bak i tiden, kanske så långt tillbaka som till tidigt 70-tal och ett ganska kortlivat kollektiv på ön. Jag ser mycket fram emot nästa del i serien!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar