Båda de här böckerna vill och ska jag läsa. De får nog bli så att de får hamna högt upp i läshögen. Jobbig läsning förmodligen, men det verkar så otroligt intressant. Om delar av vår historia som många av oss inte har en aning om. Barn, små små barn blad annat som gömdes undan på olika institutioner. Många, många av dessa barn dog. Ibland efter bara några dagar. Några klarade sig längre. Detta samtidigt som det moderna Sverige växte fram med socialt skyddsnät, BVC etc. Samtidigt som detta hände. Systematisk avancerad vanvård. Detta finns alltså belägg för i arkiven. Helt horribelt. Ren utrotning och detta under 1900-talets första fyra decennier. Jag är helt mållös.
Nu heter ju ingen av mina katter Dewey, och inte har de mig veterligen någonsin satt sina tassar på ett bibliotek. Men ändå. Jag är helt övertygad att om de någonsin fick chansen så skulle de bli finfina bibliotekskatter.
lördag 30 september 2017
De vi gömde undan
Young Adult på isländska
Livet kan börja
Luttrad skrivprocess
fredag 29 september 2017
Irländsk romankonst
En bror att dö för
Förra året (tror jag!) lyssnade jag på Roslund och Thunberg när de pratade om den första boken Björndansen och jag blev helt fascinerad. Jag läste den och tyckte mycket om den. Nu har det kommit en tvåa och den verkar minst lika bra. Ett oerhört starkt familjeöde.
Att de här böckerna baseras på verkliga livsöden gör berättelsen än mer fascinerade att läsa.
Spökhistorier och deras funktioner
Spännande att lyssna på hur dessa skrivande kvinnor själva upplevde sina första skräckupplevelser. Gemensamt verkar vara att man upptäckte skräcken tidigt och sedan trots sin rädsla inte kunde hålla sig därifrån.
Läskigast: ngt sorts väsen som klamrar sig fast på ryggen och inte släpper taget!
Är skräckens kärna egentligen vår rädsla för döden? En sorts förberedelse? Rädslan för ju oss också framåt. Hur som helst är ju skräcken ett sätt att hantera sina rädslor.
Intressant tanke om spökhistoriens funktion fört i tiden om man exempelvis hade många barn man ville skulle hålla sig borta från brunnen eller bäcken. Då kom ju historier om brunnsgubbar och Näcken väl till pass.
Spökhistorier ser också ganska lika ut på olika platser i världen. Vi har samma rädslor.
torsdag 28 september 2017
Lite mingel hann vi ju med
Lyxmingel
Jamen så helt naturlig efter att ha tagit del av vem som blir vår nästa läsambassadör,blev det lyxigt mingel hos @harpercollinsus & @harpercollinsuk
Vår nya läsambassadör
Storstilad comeback till skönlitteraturen
Arundhati Roy och John Freeman på samma scen kan ju inte bli annat än helt fantastiskt. Tur att det här seminariet verkar vara ett av dem som filmas för det här samtalet vill jag höra igen.
Att illustrera faktaböcker
Bläckfiskar är tydligen den stora inkörsporten! Fast för Sara Shepards del var det dinosaurier, vilket vi är många som är tacksamma för. Gemensamt är en stark vilja och önskan att dela med sig av något man själv tycker är otroligt fascinerande.
Litteraturen - en expansiv översättning av verkligheten
Spännnde samtal med översättning i fokus med avstamp i den svenska utgivningen av Freeman's.
Så många smarta saker blir sagda här ... mycket handlar om vinklar egentligen. Vem rapporterar och om vad. En av anledningarna till att John Freeman gav ut Freeman's och lämnade Grants var just det. Att vidga rapporteringen. Visa världshändelser ur olika perspektiv.
Åsbrink talar om själva essensen av att vara människa och det stora i att litteraturen bygger broar. Broar mellan tid och rum. Broar mellan åldrar och olika länder och situationer.
Freeman talar om hur genrer nu går in i varandra. Det handla inte om att sätta texter i ett fack. Det handlar om att finna och läsa intressanta texter.
De vuxna i barnbokens värld
Intressant samtal om vuxna i barnlitteraturen med avstamp i författarnas senaste böcker.
Det är mammor, pappor, mormor, farmor, lärare och kompisars föräldrar. Svårt att skriva för barn och ungdom utan att ha med vuxna. Kan vara skönt med vuxna som inte är föräldrar. Någon man kanske inte står lika nära. Man får liksom gratiskonflikter med föräldrar och barn.
Miranda t ex, hennes problem i boken bottnar egentligen i hennes tankar om föräldrarnas problematik. Hon tror det är hennes fel.
Linn påverkas väldigt av hur mamman beskrivs. Viktigt att vuxna framställs som människor med fel och brister de också. Även om situationen i sig är jobbig så kan man med sina fel och brister som vuxen, och även om man själv är ledsen eller arg så kan man ändå bidra med stabilitet.
Ibland hamnar man i klyschor vare sig man vill eller ej.
Första missen!
Jag har glömt min märkpenna 🙀. Vissa saker är jag kanske lite old school med. T ex vill jag ha seminarieprogrammet i pappersform. Och då vill jag ju ha min märkpenna!
Fin mjukstart på Bokmässan 2017
Det kom ca 60 personer och det är vi väldigt glada för. Det är inte alltid så lätt att dra folk till biblioteksarrangemang och det är alltid lite nervöst innan.
Vi hade finbesök av Forma förlag, Sekwa, MiMa, Printz och Lotta Olsson från DNs kultursidor. Stort tack till alla medverkande och alla besökare!
Nu sitter jag och multitaskar vid köksbordet och ska snart iväg och hoppa på bussen till första dagen av Bokmässan 2017. Jag håller tummarna för bra seminarier och fina möten med både nya och gamla vänner. Och för att jag ska slippa skoskav och åksjukehuvuvärk (hur konstigt det än låter) på mässgolvet.
måndag 25 september 2017
Hallå hela pressen!
Jag har några smådetaljer kvar att fixa med, men känner mig ändå hyfsat redo ... På torsdag är det dags! Mitt mässprogram är alldeles för fullt, precis som det brukar vara, men det brukar ju lösa sig. Några dumma krockar blir det, men det kan inte hjälpas.
måndag 4 september 2017
Perfekt start på Bokmässan!
Detta år kommer Lotta Olsson (B la DN) och tipsar om böcker, tillsammans med Printz, Sekwa, MiMa, Forum och Lind & Co.
Biljetter finns att köpa på Mölnlycke bibliotek och kostar 80kr. Då ingår det lite enklare mingelmat och alkoholfritt bubbel. Det finns fortfarande biljetter kvar så skynda, skynda!
fredag 1 september 2017
Nu är det snart dags!
Visst ses vi på Bokmässan?!?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)