måndag 13 februari 2017

Sov du lilla videung
Sov du lilla videung är den fjärde boken i serien om Tom Stilton och Olivia Rönning och minst lika spännande som de tidigare. Det är mycket aktuella ämnen som tas upp, som hemlöshet, flyktingströmmar och främlingsfientlighet. Jag tycker Cilla och Rolf Börjlind skriver på ett sätt som berör. De gör inte dessa svåra ämnen till något huvudtema kanske, men det vävs in snyggt i berättelsen utan att det känns som om de kommer med pekpinnar.

Vissa av scenerna i boken är ruskigt råa och jag undrar hur dessa kommer att se ut filmade ...

Jag lyssnade på paret Börjlind på Crimetime i Visby 2016, och tyckte mycket om deras sätt att berätta om sitt arbete. De verkar genuint engagerade i människor och i världen vi lever i, vilket lyser igenom i deras böcker. De känns ansvarstagande. Jag har inte sett tv-serien baserad på första boken, men det kanske är dags att göra det.

I sov du lilla videung träffar vi Muriel som är bostadslös och som en sen kväll på jakt efter droger av en slump stöter på den afrikanska tjejen Folami. Av olika anledningar tar Muriel Folami unders sina vingars skugga och tar med sig henne till en lånad sommarstuga, där de båda kan slappna av för ett tag. Stanna upp och andas lite lugnare. I sin ensamhet och utsatthet tyr de sig till varandra. Folami väljer att lita på Muriel och Muriel växer med ansvaret för en annan människa

Det visar sig att Folami kanske inte är den typiske flyktingen. Hon har sin egen agenda och har mycket målmedvetet tagit sig hela vägen till Sverige av en specifik anledning.

Samtidigt så hittas en pojke brutalt mördad, djupt inne i de småländska skogarna. Mordet visar sig ha kopplingar till Rumänien och en kriminell organisation som inte skyr några som helst medel för att nå dit de vill.

Stilton och Olivia åker tillsammans till Rumänien för att nysta i mordet och inser snart att det ligger mer bakom det här förfärliga brottet än vad man först anat.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar