torsdag 9 februari 2017

Ordbrodösen

Det första man fastnar för är ju helt klart titeln! Ordbrodösen, vilket fantastiskt ord ...

Som tur är tyckte jag boken var lika bra som titeln. Alba tillhör en gammal släkt av ordbrodöser, vilka har förmågan att styra andra med hjälp av sina skrivna ord. Orden blir tysta befallningar som inte går att värja sig emot. Tänker man på det är det oerhört skrämmande ... Tänk att få en skriven befallning att t ex blockera alla minnen av en viss person. Eller att glömma en viss period i sitt liv ... Förmågan går i arv på mödernet, och när Alba fyller 18 är det hennes tur att genomgå den ritual, eller prov, som gör att hon ska påbörja sitt lärlingsår.

Det har bara vid något enstaka tillfälle tidigare hänt att någon misslyckats vid inträdesprovet, vilket egentligen inte är något prov utan mer en ren formalitet. Men, när Alba står inför kommittén så fungerar inte hennes kraft. Något eller någon blockerar henne och det hela slutar i förvirring.

Alba skickas iväg till Stockholm för att komma bort och hennes morföräldrar och de andra invigda börjar söka efter svar. Albas pappa dog innan hon föddes och mamman när Alba var liten, så hon har bott hos mormodern och morfadern i stort sett hela sitt liv.

Innan Alba reser iväg råkar hon lyssna på ett samtal i morföräldrarnas kök, vilket gör henne än mer förvirrad. Dock gör det här samtalet (som det inte var meningen alls att hon skulle höra) att hon får med sig funderingar om varför hennes kraft blockeras och av vem. Om misstankarna stämmer så är det bråttom. Alba måste hinna före de krafter som av olika anledningar vill häva blockeringen för egen vinnings skull.

Det är spännande och snyggt skrivet. Ordbrodösen är Anna Arvidssons debut, vilket bådar gott inför framtiden.

2 kommentarer:

  1. Denna låter verkligen så himla spännande och intressant! Nu blir jag ännu mer sugen efter att ha läst dina ord :)

    SvaraRadera