måndag 22 februari 2016

Billie. Avgång 9:42 till nya livet

Titel: Billie. Avgång 9:42 till nya livet
Författare: Sara Kadefors
Förlag: Bonnier Carlsen
Recensionsexemplar e-bok

När Billie. Avgång 9:42 till nya livet börjar är Billie på väg med tåg för att för första gången träffa sin nya fosterfamilj. Hon är inte särskilt pigg på att åka ifrån sin mamma, även om hon till viss del inser att det nog är helt nödvändigt att mamman får en chans att ordna upp sitt liv, och att Billie kanske behöver mer omvårdnad än vad mamman mäktar med.

Inte heller är hon så himla pigg på att ha med sig kvinnan från soc som resesällskap. Det känns liksom som om Billie måste ta ansvar även för henne på något sätt. Det hade varit lättare att åka själv. Billie är van att ta ansvar och van att klara sig själv.

Det är inte alls så att hon är avogt inställd till sin nya familj. Det är mer som om att hon är lite stillsamt nyfiken. Samt fast besluten om att få åka hem så snabbt som möjligt. Det här är bara en parentes i Billies tillvaro, och då kan man ju kosta på sig att vara vänlig och bjuda lite på sig själv.

Vad jag gillar mest med Sara Kadefors nya bok är just Billies äkta nyfikenhet och äkta förvåning över hur andra s k "normala" familjer har det. Hon är, som ju barn som vet med sig att de själva kanske inte har det riktigt som alla andra hemma ofta är, otroligt lyhörd för hur man ska bete sig och vad som ska sägas och inte sägas. En iakttagare av stora mått.

Det dröjer inte länge förrän Billie förstår att något inte är helt som det ska i familjen hon hamnat hos. det städas helt maniskt och det finns en regel för precis allting. Nu är ju Billie inte särskilt van vid regler överhuvudtaget, men t o m hon förstår att det här är något utöver det vanliga. Hon märker också att familjemedlemmarna faktiskt inte pratar med varandra. De lever mer sida vid sida i samma hus och fokuserar var och en på sitt.

Jag blev glad när jag såg att detta är första delen av tre och ser fram emot att få läsa mer om Billie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar