måndag 9 november 2015

Avspark

Titel: Avspark, första delen i serien Fotbollsakademin
Författare: Tom Palmer
Förlag: Argasso

Det känns som om det var hur längesedan som helst som jag skrev ett blogginlägg. Förhoppningsvis kommer det droppa in några stycken nu, om det jag läst det sista.

Det har kommit in några bilder med lite text, och med rubriken "Bibliotekskatten via Instagram", men det är ju inte riktigt samma sak. Mycket bra att det går att dela via Instagram, men lite tråkigt att man bara kan använda samma rubrik ...

Den här veckan ska jag bokprata i några olika femmor, och en av titlarna blir Avspark av Tom Palmer, som är första delen i serien Fotbollsakademin.

Vi får träffa Jake som är 11 år och är en riktigt duktig fotbollsspelare. I början av boken provspelar han för United och blir antagen. Sedan får man följa Jake och ta del av hans tankar om sitt nya liv.

Det som är bäst, tycker jag som själv inte är ett endaste dugg fotbollsintresserad, är att boken tar upp så mycket runtomkring själva fotbollsplanen. Visst, det är lite matchbeskrivningar, men inte överdrivet många. Nej, istället får vi läsa en hel om stämningen i omklädningsrummet. Nervositeten att inte passa in och om allt inte går som en dans. Att det finns en hel del missämja killarna emellan och att det finns föräldrar som inte borde få lov att ens komma i närheten av vare sig omklädningsrum eller planen där deras barn spelar.

Det var intressant beskrivet, om än något förenklat då det trots allt är en bok för ca 9-12 år, att se de olika kategorierna föräldrar. Vi har Jakes pappa, som stöttar hela vägen. Han är intresserad av sin sons utveckling, och han är klok och kommer med goda råd om hur Jake ska hantera vissa problem även utanför planen. Han stärker Jakes självförtroende och hjälper honom mycket. Mamman är dock helt frånvarande? Jag minns inte att hon nämns med ett enda ord?

Ryans mamma är en helt galet argsint fotbollsmamma, som driver på alldeles för hårt. Detta i sin tur gör att Ryan är utagerande och taskig mot sina lagkamrater. Framförallt är det Jake och en kille som heter Tomasz som blir utsatta för Ryans agressioner. Tomasz pappa kommer från Polen och han får höra en del gliringar med rasistisk antydan. Man anar dock en förändring i Ryans sätt att vara precis på slutet.

Sedan har vi Yunis, vars pappa är totalt ointresserad. Han kommer aldrig och tittar på träningar eller matcher, även om han kör och hämtar Yunis. Han tycker fotbollen tar för mycket tid från skolarbetet.

Sammantaget en bra, hyfsat lättläst fotbollsserie som jag tror kommer att läsas och gillas av många killar och tjejer framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar