onsdag 3 juni 2015

Kanske är det allt du behöver veta

Titel: Kanske är det allt du behöver veta
Författare: E Lockhart
Förlag: Lavender Lit


Cadence är en Sinclair. Hon själv beskriver det bland annat så här i början av boken:

"...Alla i familjen Sinclair är atletiska, långa och attraktiva. Vi är stolta demokrater med en ärvd förmögenhet. Våra leenden är breda, våra käka markerade och våra tennisservar aggressiva ...".

Eller så här:

"...Vi är familjen Sinclair
Ingen är osjälvständig.
Ingen har fel.
Vi bor, åtminstone om somrarna, på en privatägd ö utanför kusten i Massachusetts.
Kanske är det allt du behöver veta".

Visst är det bra? Visst hamnar där med en gång och känslan av att man vet precis hur det är att vara en Sinclair infinner sig omedelbart? Väldigt snygga första sidor, tycker jag.

Nu är det två somrar sedan Cadence var på ön. Hon missade en sommar eftersom hennes pappa tog henne med på en rundresa i Europa. För två somrar sedan inträffade någonting på ön. Det var en sorts olycka, men Cadence kan inte komma ihåg exakt vad det var som hände, och det är ingen som talar om för henne vad hon var med om.

Hon lider av minnesluckor och svåra migränanfall. Plus att hon går på starka tabletter som ska dämpa hennes depression. Hon har längtat tillbaka till ön, till sina kusiner och framförallt till Gat, som är hennes stora kärlek. Ingen av dem har hört av sig under hennes frånvaro, vilket hon tycker är konstigt. Hon känner sig sviken. Men nu ska hon äntligen få träffa dem alla igen och kanske också få klarhet i vad som hände på ön, då för två år sedan. Kanske ska hon bli av med sina minnesluckor och sin migrän.

Som läsare anar man kanske, men vet inte med bestämdhet att någonting är riktigt fel när Cadence anländer till ön. Man får små, små ledtrådar, men det är inte förrän precis på slutet egentligen som man har hela bilden klart för sig.

Det här är riktigt snyggt, tycker jag, och Kanske är det allt du behöver veta bör läsas av så många människor som möjligt. Både ungdomar och vuxna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar