fredag 14 november 2014

Metta Focks nådeansökan

Jag var helt bedrövligt dåligt påläst vad det gäller historien kring Metta Fock, som Ann Rosman skriver om i sin Mercurium, och blev helt fascinerad av berättelsen.Vi var inte så många som lyssnade på Ann när hon kom till Mölnlycke bibliotek igår, men det handlar definitivt inte om att Ann Rosman inte drar folk. Tvärtom. Hon skulle vidare till ett av närbiblioteken i kommunen efter besöket hos oss och där var det slutsålt. Nej, det handlar om att det alltid är knepigt att få folk när man riktar sig till ungdomar ... Det här brottas vi med ständigt och jämt och vi blir aldrig riktigt kloka på hur man ska bära sig åt.

Vi som var med igår var i alla fall väldigt nöjda. Jag pratade med de två trettonåringarna som var med och som var yngst i lokalen, och de tyckte det var spännande att lyssna. Det var framförallt Metta Focks berättelse som fastnade hos dem, och de ville båda två läsa Mercurium. Jätteroligt!
Vi pratar ofta på jobbet om hur man ska nå ut till målgruppen 13-18, och det är riktigt svårt. Vi har pratat fram och tillbaka om att försöka få till en fokusgrupp, vilket verkar vara det bästa. Men då ska vi hitta deltagare till fokusgruppen ...!

Ja, ja, ibland går det och ibland går det inte. Vi brukar ju ha mellan tio och femton deltagare på våra Minikollon på sommaren, vilket är precis vårt mål, så i de fallen når vi tydligen ut.

När jag pratade med tjejerna efteråt  om vad de skulle kunna tänka sig att man kunde ordna för arrangemang på biblioteket som de skulle vilja komma på så var de snabba och svara författarbesök. Problemet är ju att det är inte vilka författare som helst de pratar om då, utan de två toppnamnen var Susan Collins och John Green ...

Sedan var det väldigt svårt att komma på något man skulle kunna tänka sig att biblioteket kunde ordna. Nu kan det ju ha att göra med att den av tjejerna är min dotter och den andra bästa kompisen, och det vet man ju hur himla kul det är med mammas jobb.

Hur som helst så blev vi alla tre fascinerade av Metta Fock. Jag ska definitivt läsa Mercurium och samtidigt passa på att läsa lite om Metta Fock och hennes nådeansökan som hon broderade, efter att ha blivit fråntagen papper och penna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar