onsdag 15 januari 2014

Tankar om 2013

Det är inte ofta jag skriver något här på bloggen som inte är bokrelaterat. Jag vet inte om det någonsin har hänt? Jo, några inlägg om musik har det blivit, och det kommer bli fler, men annars så har det nog bara varit böcker, böcker och mera böcker.

Men jag har funderat lite på 2103 sedan nyårsafton, när vi gick varvet runt och berättade någonting som vi tycker har stuckit ut alldeles särskilt med 2013. Det var svårt! Först kom jag inte på någonting, men när vi pratat en stund så dök det upp mer och mer.

Det första som kom upp var att båda barnen har börjat på nya skolor under 2103 (gymnasiet och sexan) och det känns som om det har gått väldigt smidigt. Det är väl alltid lite oroligt med stora förändringar, längre resor etc, men peppar peppar så verkar allt vara frid och fröjd med den biten. Otroligt skönt.

Det är för övrigt en sak som jag tänkt mycket på under 2013, det här med att ha stora barn. Det blir ett väldigt annorlunda liv, och det är just det som utmärkt 2013 för mig till stor del.

Som jag skrivit tidigare så har ju året som gått inte varit något särskilt bra läsår, även om det inte varit någon katastrof. Men, lite istället för att läsa mer så har jag gjort annat. Sånt som gick upp för mig där runt bordet på nyårsafton. 2103 har definitivt varit året då jag började lyssna mycket mer på musik igen. Inte så att jag inte lyssnat på musik tidigare, jag har alltid lyssnat ganska mycket på musik, men 2013 har varit året då jag har hittat så mycket ny (för mig), bra musik. Det hela började, som jag skrev om här, med the Deadstring Brothers & Deadmans spelning på Pustervik i mars förra året. Sedan har det bara rullat på. Jag kommer att försöka skriva ett separat inlägg (eller flera) om det här längre fram, och försöka lista upp alla band jag "hittat" till tack vare den spelningen. 

En annan sak som varit stor för mig under 2013 är den att jag kommit igång och tränat mer än på mycket länge. Lite hänger de här två sakerna ihop. Egentligen skulle jag, istället för att säga "ok, då sticker jag ut och springer en sväng" lika gärna kunna säga "ok, då sticker jag ut och lyssnar på lite musik". Löpningen blev ett tillfälle för mig att få lyssna i fred, samtidigt som jag kopplade av och mådde bra av att springa. Löpningen och musiken blev så tätt förknippade med varandra att det blev (blir!) en smärre katastrof om något strulade/strular med Spotify när jag skulle ge/ska ge mig iväg ut.

Som det så ofta är, så gav det ena det andra och jag kom förutom löpningen igång med annan träning också, danspass, corepass, gympapass etc. Helt suveränt. Det här är ju något som jag inte kunnat göra om inte barnen blivit så stora att jag kan ta mig den här tiden åt mitt eget välbefinnande. Självklart kan man träna även när man har mindre barn, men för mig har det varit svårt att hitta tiden. Det har hela tiden kommit något emellan. Det handlar naturligtvis mycket om prioriteringar. Men det handlar också mycket om rätt tidpunkt i livet, och nu var tiden inne för mig att prioritera min träning.

En annan, egentligen ganska obetydlig sak, men ändå något som betytt mycket för mig 2013, är att jag började odla i växthuset igen lite smått. Inte så mycket och verkligen inget avancerat, men ändå. Vi hade mängder med örter som vi kunde frossa i och njuta av hela sommaren och långt in på hösten. Mest persilja, olika sorters basilika och mynta...

Nu kan jag knappt vänta tills jag kan dra igång med säsongens frösådder, vilket bådar gott. Jag är helt övertygad om att de här tre sakerna; musiken, träningen och växthuset har gjort att 2013 blev ett bra år för mig. Ett år som gav mersmak på flera plan, ett år som inspirerat mig att tänka lite annorlunda och att faktiskt börja nosa lite på uttryck som exempelvis "ingenting är omöjligt". Vi får se hur 2014 utvecklar sig. Jag känner mig grymt optimistisk!

3 kommentarer:

 1. Låter som att du har haft ett riktigt bra 2013!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men faktiskt! Fast det tog ett tag innan jag insåg det...Fick tänka efter lite!

   Radera
 2. fint. gillar bokslut och livsinsikter!

  SvaraRadera